CCI: Imenovati sposobne,a ne podobne

CCIPovodom sve više spornih i diskreditovanih imenovanja na upravljačke i rukovodeće funkcije unutar javnog sektora koje vrše vlade i drugi organi, posebno oni u tehničkom mandatu,uz brutalnu degradaciju javnog konkursa, konkurencije i izbora najboljih kandidata jer se prednost daje isključivo politički podobnim kandidatima, ocijenili su Centri civilnih inicijativa (CCI).

Neki od nedavno imenovanih direktora unutar javnog sektora su, smatraju u CCI-u, nosioci su visokih stranačkih i političkih funkcija što je u koliziji sa zakonima o državnoj službi. Ta imenovanja ne samo da nisu legitimna nego su i protvzakonita.

Rezultati analize koju je CCI nedavno objavio pokazuju da u BiH ima približno 5.840 formalnih političkih funkcija na svim nivoima političke vlasti, što je predmet političke utrke i nadmetanja stranaka za njihovo osvajanje na izborima te iz CCI-a dodaju da su ove pozicije javne političke i kao takve i trebaju biti tretirane.

S druge strane postoji približno 19.940 upravljačkih i rukovodećih funkcija unutar javne uprave i javnog sektora generalno.

”Javna je tajna da se većina potonjih funkcija smatraju stranačkim, izbornim plijenom, pri čemu se to više i ne pokušava prikriti. Posljedica jeste to što su profesionalnost, integritet i efikasnost javne uprave i javnih usluga dovedeni do sloma. Politička i stranačka imenovanja rukovodilaca i službenika vrlo važnih državnih agencija i institucija generiraju vrlo nisku efikasnost, nerad, izostanak vertikalne odgovornosti, politizaciju službe i zloupotrebe ovlaštenja”, stav je CCI-a.

Narušava se unutrašnja stabilnost institucija i doprinosi poremećajima u hijerarhiji odgovornosti jer stranačko zapošljavanje generira odgovornost stranci, a ne instituciji, kao i slabljenju kapaciteta, jer politički imenovani rukovodioci nastavljaju zapošljavati podobne, a ne najbolje kandidate.

Prije općih izbora u BiH CCI zaprimili su potpisane političke izjave 23 političke stranke kojima izražavaju spremnost i obavezuju se na depolitizaciju, profesionalizaciju i jačanje efikasnosti javne uprave u mandatu narednom četverogodišnjem mandatu.

Od 20 vodećih parlamentarnih stranaka u BiH, njih 12 je potpisalo političku izjavu i to Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990, Demokratska fronta, Stranka za BiH, Partija demokratska partija (PDP), Socijaldemokratska unija (SDU), Naša stranka, Hrvatska stranka prava (HSP), Demokratski narodni savez (DNZ), Stranka Nova Srpska i Hrvatska seljačka stranka (HSS).

Potpisivanjem političke izjave stranke su se obavezale da će, ukoliko budu participirale u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti nakon općih izbora, provesti jedan od dva predložena modela depolitizacije javnog sektora.

CCI je pozvao stranke potpisnice izjave o depolitizaciji javne uprave kao i ostale stranke da se pridruže tom procesu do formiranja novih saziva parlamenata i vlada, te da vlade i drugi organi u tehničkom mandatu ne vrše nikakva imenovanja osim hitnih.

Posted by on 2014-11-06. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login