Četvrti međunarodni “Street Arts Festival Mostar” od 21. do 24. maja

Street Arts Festival

Street Arts Festival

Ovogodišnje izdanje Street Arts Festivala Mostar održat će se od 21. do 24. maja, a po broju programa i učesnika bit će najbogatije do sada, najavili su organizatori.

Više od stotinu domaćih i inostranih izvođača učestvovat će u uličnim performansima, intervencijama, instalacijama, koncertima, izložbama, poetskim izvedbama i radionicama ovogodišnjeg, četvrtog izdanja Festivala.

Street Arts Festival Mostar umrežava umjetnike iz BiH, regije i inostranstva te omogućava ulestvovanje afirmiranih, kao i neafirmiranih umjetnika, srednjoškolaca i svih onih čiji talent može egzistirati u okviru Street Art kulture.

“Festival je počeo 2012. skromno i spontano, a, evo, svake godine je sve veći i veći, a sve je i veći interes mladih ljudi, kako domaćih tako i stranih. Ove godine, kao i ranijih, fokus je na oslikavanju zidnih površina. Oslikavat ćemo zidove na Sjevernom logoru, u OKC-u Abrašević, na nekim lokacijama u Šantićevoj ulici, u Centru 2, Dječjem vrtiću ‘Cernica’, Desetoj osnovnoj školi, na Srednjoj građevinskoj školi, zgradi Mostarci, parku Zrinjevac…”, kazala je na konferenciji za novinare jedna od organizatorica Festivala Marina Đapić.

Austrijski ulični umjetnik Robin Abramovic najavio je kako je jako uzbuđen što će imati priliku oslikavati mostarske zidove.

“Došao sam u Mostar prvi put prije dva dana i mogu reći da sam oduševljen onim što sam vidio. Namjera mi je da svojim slikama učinim nešto što će povezati grad. Svoju radove nazivam ‘prosvjednom umjetnošću’ i mislim kako je Mostar savršeno mjesto za to što radim”, kazao je Abramovic.

Sama svečanost otvaranja Street Arts Festivala Mostar održat će se u četvrtak, 21. maja u prostorijama OKC-a Abrašević s početkom u 20 sati, a Festival će biti zatvoren u nedjelju navečer koncertom sarajevskog benda Gudron i beogradskog benda Straight Mickey and the Boyz, također u Abraševiću.

Detaljan program može se pronaći na Facebook stranicama Festivala https://www.facebook.com/events/1436003416714991/.

Organizatori Festivala su Vijeće mladih Grada Mostara, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru i OKC Abrašević, a ovogodišnje izdanje dio je šireg projekta Youth Art Movement, koji provodi Udruga Youth Power uz financijsku potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Posted by on 2015-05-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login