Cijene nafte pale više od osam posto, zalihe u SAD-u rekordne

nafta

nafta

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice potonule više od osam posto jer su zalihe u SAD-u dostigle rekordne razine, a američki proizvođači i dalje povećavaju proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela u petak na kraju trgovanja iznosila 51,37 dolara, što je 8,1 posto manje nego sedam dana ranije.

Na američkom tržištu barel je pojeftinio 9,1 posto, na 48,49 dolara.

Cijene nafte našle su se pod pritiskom od srijede kada je objavljeno da su sedam dana prije zalihe u SAD-u ponovno snažno porasle, za 8,2 miliona barela, na rekordnih 528,4 milijuna barela.

Rast zaliha pokazuje da američke kompanije povećavaju proizvodnju nafte, što umanjuje utjecaj smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koje su krajem prošle godine dogovorile rezanje proizvodnje za gotovo 1,8 miliona barela dnevno u prvoj polovici ove godine.

– Ne vidimo da je smanjenje proizvodnje najvećih proizvođača nafte u svijetu doista utjecalo na prevelike zalihe – kaže Gene McGillan iz tvrtke Tradition Energy.

I dok se članice OPEC-a drže dogovora o smanjenju proizvodnje, SAD nije sudionik tog sporazuma, pa američke kompanije već duže vrijeme povećavaju proizvodnju iz škriljca, koja je bila neisplativa dok su cijene nafte bile niže od 50 dolara po barelu.

– Nagli pad cijena zbog gomilanja američkih zaliha pokazuje da tržište i dalje zabrinjava odnos ponude i potražnje – kaže ekonomist NAB Groupa Phin Ziebell.

Američki proizvođači planiraju povećati proizvodnju sirove nafte u Sjevernoj Dakoti, Oklahomi i drugim područjima gdje se kao resurs koriste naslage škriljaca.

Posted by on 2017-03-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login