CIK BiH: Izbore će pratiti više od 8.000 posmatrača

BiH, izboriCentralna izborna komisija /CIK/ BiH prihvatila je danas zahtjev za akreditovanje više stotina predstavnika međunarodnih organizacija i domaćih nevladinih organizacija, tako da će ovogodišnje izbore pratiti više od 8.000 posmatrača.

Među posmatračima će biti i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil, te nekoliko ambasadora, kao i politički subjekti koji učestvuju na opštim izborima 12. oktobra.

CIK je danas utvrdio visinu naknade za rad biračkih odbora za opšte izbore i za rad u Glavnom centru za brojanje.

Za rad biračkih odbora namijenjeno je 4.850.000 KM, pri čemu će predsjednik biračkog odbora dobiti 100 KM, a potpredsjednik 70 KM.

Lica koja budu angažovana za rad u Glavnom centru za brojanje biće plaćana po satu, a zavisno od poslova koje budu obavljali, cijena rada će iznositi od tri KM do pet KM po satu.

Utvrđene naknade , tvrde u CIK-u, na nivou su onih za prošle izbore.

Komisija je danas usvojila i instrukcije o načinu postupanja izbornih komsija za Opšte izbore, koje sadrže i satnicu o obavještavanju javnosti o toku i rezultatima izbora 12. i 13. oktobra.

Prve preliminarne nezvanične nekompletne rezultate glasanja CIK će objaviti u 24.00 časa 12. oktobra, i to za članove Predsjedništva BiH, a preliminarni rezultati za sve nivoe vlasti 13. oktobra.

I ovaj put CIK će konferencije za novinare na izborni dan i dan poslije održavati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, kao što je to činio i prethodnih izbora.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić najavio je da će Komisija narednih dana svakodnevno zasjedati, po potrebi i dva puta dnevno.

Posted by on 2014-10-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login