Crna Gora: Najavljeno smanjenje cijena smještaja

turisti, Crna Gora

Budva će se i ove godine fokusirati na elitni turizam, Kotor i Tivat svoju šansu vide u velikim kruzerima i jahtama koje će uplovljavati u ova dva grada tokom ljeta, dok je turistička organizacija Ulcinj pripremila veliki broj manifestacija kako bi privukla i zadržala turiste.

Najprofitabilnija privredna grana u Crnoj Gori, turizam, i ovog ljeta biće prilika da se popuni budžet te države.

Gradovi sa primorja Crne Gore, svaki na svoj način, pripremili su ponudu, kako bi se turisti što više zadržali tokom posjete. Budva će kao i prethodnih sezona biti mjesto gdje će građani sa “dubokim” džepom svoj odmor provesti u ovom gradu. Ipak, za razliku od prethodnih godina, najave su da će smještaj u crnogorskoj metropoli turizma biti nešto jeftiniji.

Nautički turizam šansa za Kotor i Tivat

Kotor i Tivat svoju šansu vide u nautičkom turizmu. Veliki broj kruzera i jahti koji dolaze u ova dva grada, šansa su posebno za Kotor. Kotorski stari grad za mnoge je izazov. Turisti u Kotor pristižu sa svih strana svijeta, od Kine i Japana, preko Sjedinjenih Američkih Država, pa sve do Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja.

Direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić, u izjavi za Anadolu Agency (AA) kaže da u ovom trenutku Kotor ima veću posjetu nego prošle godine u isto vrijeme.

“Kotor ima limitirane smještajne kapacitete, tako da za razliku od drugih bilježimo rast od sedam posto više gostiju u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče izletničkog turizma, Kotor je za prvih pet mjeseci posjetilo više od 71 hiljadu organizovanih izletnika, što predstavlja rast od jedan posto u odnosu na prošlu godinu. Prema našem planu, broj organizovanih posjeta gradu trebalo bi da se kreće negdje oko 315 hiljada. Također, tu treba dodati i broj individualnih posjeta, tako da će se ta brojka kretati između 500 i 600 hiljada posjetilaca”, objašnjava Krcić.

Navodi da se očekuje da naime, kruzerima u Kotor stigne više od 300 hiljada posjetilaca.

Tivat je također, veoma popularna destinacija za mnoge turiste, Najveća marina u Evropi, Porto Montenegro, gdje su već usidrene neke od najvećih svjetskih jahti, pruža posjetiocima širok spektar razledanja i uživanja svjetskih jahti.

Ulcinj očekuje dobru posjetu

U Ulcinju je sezona počela još početkom maja. Iz lokalne turističke organizacije navode da su hoteli već uveliko otvoreni i spremno dočekuju svoje goste.

“Imali smo preko deset sajamskih nastupa gdje smo predstavili svoju ponudu za ovu sezonu i možemo reći da smo bili zadovoljni interesovanjem za Ulcinj.  Što se tiče predsezone, vremenske prilike nisu bile dobre tokom čitavog maja, kad smo očekivali veći broj turista, a i regionalna kriza uzrokovana poplavama odrazila se dosta na predsezonu, odakle mi imamo veliki broja turista. Mi svakako bilježimo rast broja turista u odnosu na prošlu godinu od sedam posto, ali očekujemo da već od naredne sedmice taj broj bude veći, kada i počinje glavna turistička sezona“, saopšteno je Anadolu Agency iz TO Ulcinj.

Turistička ponuda će se ove godine fokusirati na organizaciju brojnih manifestacija, saopšteno je iz TO Ulcinj.

Navode da se krajem juna, tačnije od 26 do 29, po drugi put u Crnoj Gori održava Southern Soul Festival na plaži Dolcinium – Velikoj plaži.

“Pozivamo sve ljubitelje soul, funky, jazz muzike da posjete Ulcinj u tom periodu i uživaju u zvucima ove muzike ali i u čarima Velike plaže. Slijede međunarodni sajam knjiga, ljetnja scena, Old timer fest, Motorijada…Ono što je novo u turističkoj ponudi našeg grada jeste saradnja TO Ulcinj sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica gdje je oformljena vodička grupa zadužena da posjetiocima ove bogate lagune pruži potpune informacije o raznolikosti biodiverziteta”, navode iz TO Ulcinj.

Naglašavaju da je pet vodiča osposobljeno sa ciljem popularizacije posmatranja ptica na prostoru solane, koja zauzima itekako visoko mjesto na mapi posmatrača ptica u ovom području Evrope.

Iz nacionalne turističke organizacije ranije je naglašeno da će u saradnji sa hotelijerima i ugostiteljima pokušati da cijene smještaja, hrane i pića urede na način da Crna Gora ne bude najskuplja destinacija na Jadranu.

Posted by on 2014-07-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login