Crna Gora vodeća u regiji po ulaganjima

Crna Gora, Podgorica

Crna Gora, Podgorica

Crna Gora vodeća je u regiji po visini stranih ulaganja, izjavio je u subotu za podgorički dnevnik Pobjeda Miloš Jovanović, direktor Agencije za promociju investicija iznoseći podatak da su u zadnjih osam godina ulaganja iznosila 5,5 milijarda eura.

“Ovih dana očekujemo dolazak tri kompanije iz Katara, Jordana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Kako je riječ o kompanijama koje se bave turizmom, naftom i informacijskim tehnologijama, one imaju milionske profite i odgovara im naša niska porezna stopa na profit od devet posto”, rekao je Jovanović.

Prema podacima Monstata, državnog Zavoda za statistiku, strane investicije iznosile su u 2012. godini 436,5 miliona, a u 2013. 485,3 miliona.

U građevinske radove, odnosno izgradnju stanova za tržište, uloženo je samo u 2012., 247 miliona eura, a godinu poslije 264 miliona eura, što je rast od 11,2 posto.

Prema popisu stanovništva prije četiri godine u Crnoj Gori je bilo više od 316.000 stanova na 194.000 domaćinstava. To, prema riječima Jovanovića, najbolje ilustrira činjenicu da je najveći dio investicija završio u građevinarstvu.

Međutim, od tolikog broja stanova prazno je 58.000, što u novcu predstavlja tri milijarde eura mrtvog kapitala.

Posted by on 2015-04-07. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login