Dan ljudskih prava 18. augusta na SFF-u

Sarajevo Film FestivalU saradnji s Ambasadom Švicarske u BiH i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske, već šestu godinu zaredom Sarajevo Film Festival će biti domaćin Dana ljudskih prava.

U okviru obilježavanja Dana ljudskih prava, koje će biti upriličeno u ponedjeljak, 18. augusta 2014. godine, Sarajevo Film Festival će organizirati poseban program u sklopu kojeg će u kinu Multiplex Cinema City biti održane projekcije dva filma te panel-diskusija.

Filmovi koji će biti predstavljeni na ovaj poseban dan su “Povratak u Homs”, reditelja Talala Derkija, te film “Lovci na zločine”, u režiji Juana Josea Lozana i Nicolasa Wadimoffa, koji se prikazuje u saradnji s Međunarodnim filmskim festivalom i Forumom o ljudskim pravima iz Ženeve. Oba se filma na specifičan i aktuelan način bave pitanjima ljudskih prava.

Tema ovogodišnjeg panela Dana ljudskih prava je “Put bez povratka?”, a moderatorica panela bit će politologinja Sabina Ćudić. Među učesnicima panela bit će predstavnici Ambasade Švicarske u BiH, Vijeća Europe te glumac Gael Garcia Bernal, počasni gost Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival i kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, a obilježavanjem ovog značajnog dana se nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Filmovi i teme koji se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava pružaju učesnicima panel-diskusija, publici i medijima priliku da razgovaraju o akutnim problemima pojedinaca ili zajednica u današnjem svijetu.

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će uručena i Nagrada za ljudska prava koja se dodjeljuje filmu iz Takmičarskog programa – dokumentarni film koji na najbolj način obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Posted by on 2014-08-13. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login