Danas počinje zima

zima, BiH

zima, BiH

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti danas u 12:12 sati počinje zima.

Na dan početka zime Sunce sunce je izašlo na jugoistoku, a zaći na jugozapadu i iznad horizonta će provesti najmanje vremena tokom godine, odnosno obdanica će biti najkraća i trajaće 8.48 sati, a noć će biti najduža.

Istovremeno za stanovnike južne Zemljine hemisfere danas počinje ljeto.

Zima će trajati 89 dana, odnosno do 20. marta 2013. godine kada počinje proljeće.

U Bosni i Hercegovine jutros, na dan početka zime, pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 7 sati iznosile su: Kupres -8 stepeni, Bjelašnica -7, Sokolac -6, Ivan-sedlo -5, Livno -4, Drvar, Sarajevo i Srebrenica -3, Banja Luka, Bugojno i Tuzla -2, Bijeljina, Jajce, Prijedor i Sanski Most -1, Bihać, Goražde, Gradačac i Zvornik 0, Stolac i Zenica 1, Doboj i Trebinje 2, Mostar 3 i Neum 5 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939 hPa, za 5 hPa je manji od normalnog i opada.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. Na jugu i zapadu zemlje poslijepodne mjestimično može pasti malo kiše. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 6, na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura iznosit će oko 2 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Posted by on 2012-12-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login