Danas posljednji oproštaj od stradalih rudara

Raspotočje U Zenici je održana komemoracija petorici stradalih rudara u jami Raspotočje RMU Zenica. U Narodnom pozorištu u Zenici okupio se veliki broj ljudi, porodice, prijatelji, predstavnici svih nivoa vlasti, ljudi iz Nogometnog saveza BiH, te brojni drugi.

U obraćanju direktor RMU Zenica Esad Čivić izrazio je iskreno saučešće u ime svih komorata.

“Teška tragedija koja nas je zadesila otrgnula je od nas pet komorata koji su časno izvršavali svoje obaveze i zarađivali hljeb sa sedam kora. Unosili su vedrinu u tešku svakodnevnicu, bili su dobri sinovi, muževi i očevi. Rudarska solidarnost pokazat će i u ovom slučaju svoje stalno lice prema onima koji su ostali iza ovih rudara”, rekao je Čivić.

“Velika tuga zadesila je naše mahale, ulice. Smrt bliskih osoba u početku uvijek izaziva nevjericu, nevjericu da su nas napustili”, kazao je predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica Mehmed Oruč.

On je potsjetio da su “naši prijatelji, komorati, dali svoje živote zarađujući težak hljeb”.

“Naši rudari su bili hrabri ljudi, borci, heroji, a iza njih ostaje velika tuga, jaz. Obećavamo da njihove porodice neće biti zaboravljene. Tužni smo, jer ste otišli, a sretni smo, jer smo vas poznavali”, dodao je Oruč.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, u čijem je sastavu i kolektiv zeničkih rudnika, obavezao se za pomoć porodicama nastradalih rudara.

U 14 sati na platou zeničkog parka Kamberovića polje trebalo bi da bude klanjana zajednička dženaza za pet nastradalih rudara.

Zenica i cijela Federacija oprostiće se danas od Fejze Isakovića (53), Hajrudina Bradarca (42), Mehemeda Dizdarevića (34), Fahira Halaća (33) i Mehmedalije Halilovića (30). Nakon klanjanja zajedničke dženaze oni će biti ukopani na nekoliko lokalnih zeničkih  mezarja.

U Federaciji BiH je danas Dan žalosti zbog pet stradalih rudara u jami Raspotočje. Zastave Bosne i Hercegovine su spuštene na pola koplja na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. U Zenici i Unsko-sanskom kantonu i jučer bio Dan žalosti povodom smrti rudara.

Posted by on 2014-09-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login