Dehidracija škodi organizmu isto koliko i alkohol

dehidracija

dehidracija

Istraživanje Univerziteta Lafborou u Velikoj Britaniji pokazalo je da su vozači, koji su unosili 25ml vode na sat, umjesto preporučenih 200ml, pravili dvostruko više grešaka od hidriranih vozača.

Stručnjaci sve češće upozoravaju da ne unosimo dovoljno vode.

Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu zabilježili su u martu nagli porast broja ljudi hospitalizovanih zbog bolova izazvanih kamenom u bubregu. Sa 5.063 zabilježena slučaja u 2004. godini, broj se u 2014. popeo na 11.937.

Voda je najosnovniji uslov za normalno odvijanje metaboličkih procesa, a čak i najmanji stepen dehidracije izaziva smetenost, istakli su 2010. godine istraživači sa Univerziteta Tafts u Bostonu. Oni su ustanovili da dehidracija negativno utiče na koncentraciju, kratkoročnu memoriju i koordinaciju.

Po preporuci Evropske uprave za bezbjednost hrane žene bi trebalo da uzimaju 1,6 litara tečnosti dnevno, djeca 1,3 litara, dok bi muškarci ukupno trebalo da unose 2 litra tečnosti.

Ukoliko patite od migrene, izbjegavajte konzumiranje hladne vode.

Vodite računa, međutim, da ne pretjerate. Konzumiranje veće količine vode od one koju su naši bubrezi u stanju da obrade uzrokuje hiponatremiju, poremećaj elektrolita koji karakteriše smanjeni nivo natrijuma u krvi.

Da hiponatremija može biti fatalna, govori slučaj 44-godišnjeg Endrua Torntona iz Bredforda koji je umro nakon što je za 8 sati popio 10 litara vode, pokušavajući da ublaži bolove u desnima.

Posted by on 2015-05-02. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login