Dijalekt pirotskog govora dobio svoj rječnik

Pirot

Pirot

U Pirotu, gradu na jugoistoku Srbije, i okolnim selima ljude je ponekad teško razumjeti, jer je njihov govor karakterističan i razlikuje se od standardnog srpskog jezika.

Mladi ga sve rjeđe koriste, a od zaborava ga čuva Piroćanac Dragoljub Zlatković koji je objavio “Rečnik pirotskog govora” sa više od 33.000 pojmova.

“U Pirotu možete čuti verovatno najkraći dijalog na svetu. Rođeni Piroćanci razumeće vas potpuno ukoliko na pitanje ‘kvo’ odgovorite sa ‘te’ što znači: ‘Kako si? Šta ima novo?’, a odgovor je: ‘Dobro. Nema ništa'”, javlja Kosanović.

Osim pojedinih izraza, sve je teže čuti stari pirotski govor u gradu. Lingvisti tvrde da pirotski govor nestaje zajedno sa starim ljudima u selima u okolini Pirota.

“Pirotski govor je arhaičan i brz. Izrazito je funkcionalan. To je jezik vrednog naroda, a vredan narod je govorio uz posao, stalno uz posao, nikako bez posla, a to znači nije mogao da kiti. Jedino vodeničar koji čeka da se žito samelje. Svi ostali su morali da brzo, efikasno i funkcionalno govore”, kaže Dragoljub Zlatković, autor rječnika pirotskog govora.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-04-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login