Dijaspora šalje u Srbiju 2,6 milijardi eura godišnje

euro

euro

Građanima Srbije u 2014. stiglo je ukupno oko 2,6 milijardi eura od rođaka i prijatelja koji žive i rade u inozemstvu, a procjene su da oko 800.000 ljudi u Srbiji dobija novčanu pomoć od rođaka iz dijaspore, podaci su Svjetske banke.

U prosjeku, svaka obitelj 15 posto svoje potrošnje bazira na novcu koji stiže iz inozemstva, a u odnosu na uplaćenih 2,6 milijardi eura iz prošle godine, u prvoj polovici ove godine zabilježen je rast od 12 posto, što stručnjaci tumače kao pozitivnu posljedicu oporavka svjetske ekonomije.

Statistički, svaki stanovnik Srbije dobija trinaestu plaću, ali ne od poslodavca, već od člana obitelji u inozemstvu, pokazali su podaci Svjetske banke koje je objavila Radio-televizija Srbije.

Svaki građanin Srbije prosječno iz inozemstva godišnje dobije oko 400 eura što, kako ocjenjuje RTS, “dijasporu Srbije svrstava među 20 najdarežljivijih u svijetu”.

Novac rijetko investiraju

Čak dvije trećine novca dolazi iz Njemačke, Austrije, Švicarske i Francuske, službeno, posredstvom banaka, a procjene su da neslužbeno, “od ruke do ruke” preko prijatelja i obitelji, stigne najmanje još polovica toga iznosa.

U Srbiju je od 2001. stiglo oko dvadeset i sedam milijardi eura u doznakama.

Za razliku od, primjerice, Rumunjske i Albanije, gdje se takav novac koristi za otvaranje malih i srednjih poduzeća, u Srbiji se taj novac rijetko investira, navode sugovornici RTS-a.

Po ocjeni stručnjaka Svjetske banke Lazara Šestovića, taj se novac najčešće troši za dnevnu potrošnju, plaćanje računa.

Posted by on 2015-08-17. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login