Dječiji program 20. SFF-a: Zabava uz crtiće

Sarajevo Film FestivalIako programski sadržaji Sarajevo Film Festivala uglavnom nude filmove odrasloj publici, već dugi niz godina i mališanima se nudi poseban segment u kojem i oni mogu naći nešto za sebe.

Dječiji program festivala, koji je nekada vodila Susanne Prahl i koja je nakon odlaska sa SFF-a osnovala sada već prepoznatljivi Kid’s Fest, po tradiciji donosi kombinaciju animiranih i igranih ostvarenja, sa projekcijama u Cinema Cityu te kinu Novi Grad.

U okviru programa biće prikazano devet filmova, mahom iz Skandinavije i Francuske, i ovaj put uz odsustvo holivudskih hitova. “Dječak mrav” Aska Hasselbacha je dansko igrano ostvarenje snimljeno po ugledu na priču o Spider-Manu. Dvanaestogodišnjeg Pellea slučajno ugrize mrav i on dobija nevjerovatne supermoći. Uz pomoć prijatelja Wilhelma, zaljubljenika u stripove, Pelle stvara tajni identitet kao superheroj Dječak-mrav te postaje lokalni borac protiv kriminala. Kada zlikovac Buha nastupi na scenu, Dječak-mrav se mora suprotstaviti izazovu.

Zec želi kući

“Tetka Hilda” dolazi iz Francuske i režirao ju je dvojac Benoît Chieux i Jacques-Rémy Girerd. Glavni lik je, naravno, tetka Hilda, koja je posvetila život svojim biljkama. Dok ona u svojoj bajkovitoj staklenoj palati njeguje cvjetni raj, moćna međunarodna kompanija u svom genetičkom laboratoriju razvija novu čudotvornu biljku zvanu attilem. Ta bi izrazito jaka, brzorastuća biljka trebala okončati nestašicu hrane u svijetu, ali i dominantnoj vlasnici kompanije Dolorés osigurati ogromno bogatstvo. Tetka Hilda vjeruje da to neće izaći na dobro, ali zbog svojih pritužbi završava u zatvoru.

Iz Švedske stiže animirano djelo “Putovanje u kraljevstvo kralja perja” Esbena Toft Jacobsena. Mali zec Johan želi da mu se mama vrati kući. Svaki dan joj šalje tugaljive poruke u boci. Živi s ocem na malom jedrenjaku na otvorenom moru, jer njegov otac vjeruje da je to jedino mjesto gdje su sigurni od moćnog Kralja Perja, koji je jedne noći oteo Johanovu majku. Jednog dana, njegov otac mora da napusti jedrenjak. U njegovom odsustvu Johan putem radija dobija poziv za pomoć: Kralj Perja je blizu i sprema se na zlo. Ne gubeći vrijeme, Johan kreće ka nepoznatom odredištu u nadi da će tamo pronaći majku.

A duboko ispod snijegom prekrivenih, kamenitih ulica, sakrivena u mreži zavojitih podzemnih tunela živi civilizacija vrijednih miševa koji se boje medvjeda nastanjenih iznad površine zemlje. Za razliku od drugih miševa, Selestina je umjetnica i sanjar. Nakon što gotovo završi kao doručak medvjeda trubadura Ernesta, njih dvoje sklapaju neobično prijateljstvo. Ali Ernestova mišojedaća i Celestinina medvjedima ustrašena civilizacija to prijateljstvo ubrzo stavljaju na kušnju. Ova priča je okosnica još jednog francuskog animiranog djela “Ernest i Selestina”, reditelja Benjamina Rennera, Stéphane Aubier i Vincenta Patara.

Furaj svoj film

U okviru zasebne projekcije biće prikazana i grupa kratkih filmova, u kojoj se nalaze “Gljivo-čudovište”, Kaubojski snovi” i “Alfie i tata vojnik” iz Norveške, te francusko-luksemburška koprodukcija na engleskom jeziku “Gospodin Hublot”.

Zanimljivo će biti pogledati i “Furaj svoj film” našeg Timura Makarevića. Ovaj film bez naracije donosi priču o djevojčici koja shvata da treba furati svoj film, bez obzira na to koliko se ne uklapala u ukupnu sliku. Film je produciran u sklopu filmske radionice za djecu DeblokadaLaba. Riječ je o edukativnom programu koji vodi filmska produkcija Deblokada i omogućava profesionalne radionice za reditelje, glumce, umjetnike i kulturne radnike na teme kao što su pisanje scenarija, različite metode glume, analize različitih formi naracije… DeblokadaLab fokusira se na stvaranje i proširivanje novih kreativnih potencijala, pritom poštujući individualne i kulturološke razlike, te ohrabrujući međusobnu saradnju i komunikaciju između autora.

 

Posted by on 2014-08-15. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login