Dobitnici Nobelove nagrade za mir osudili Trumpovu politiku mržnje prema imigrantima

New York, aerodrom

New York, aerodrom

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, okupljeni na samitu u Bogoti, osudili su politiku “mržnje” američkog predsjednika Donalda Trumpa prema imigranata.

“Diskriminacija, izbjeglička kriza, pojačano i apsurdno odbijanje migranata, govor mržnje i isključivosti. Što možemo reći čovječanstvu?”, upitao se kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos na otvaranju 16. svjetskog samita dobitnika Nobelove nagrade za mir koji se održavao prvi put u Latinskoj Americi.

Santos, kojemu je Nobelova nagrada dodijeljena u oktobru u znak priznanja za njegove napore oko prekida 50-godišnjeg oružanog sukoba u zemlji, nazvao je “apsurdnim” Trumpovo odbijanje imigranata ne spominjući poimenično svog sjevernoameričkog kolegu.

Jemenka Tavakul Karman dovela je pak u pitanje izvršnu uredbu koji je potpisao američki predsjednik a koja zabranjuje pristup na američki teritorij izbjeglicama iz Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena što je izazvalo velike proteste.

“To je temeljno rasistički čin”, izjavila je dobitnica Nobelove nagrade iz 2011. “Ne možemo stigmatizirati muslimane zbog njihove vjere, gospodine Trump”, kazala je ta aktivistica za ljudska prava.

Amerikanka Jody Williams, nagrađena 1997. za borbu protiv nagaznih mina, kazala je kako ne razumije “kako se mogla pružiti mogućnost da postane predsjednik čovjeku koji je koristio nasilje, rasizam, seksizam tokom kampanje”.

Nekadašnji predsjednik Kostarike Oscar Arias, dobitnik Nobela za 1987., kritizirao je Trumpovu ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom “koja će podijeliti narode ali i svijesti”.

Posted by on 2017-02-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login