Dolar do kraja godine na nivou eura?

dolar, euro

dolar, euro

Euro je pao na najniži nivo u odnosu na dolar u posljednjih 12 godina i uskoro bi mogao da se izjednači s američkom valutom, procjenjuju stručnjaci.

Tome su doprinijele i mjere Evropske centralne banke, koja kupovinom obveznica podstiče privredni rast unutar eurozone.

Nezaposlenost u evropskoj monetarnoj uniji veća je od 11 posto, pa se privrednici nadaju da će slabiji euro pomoći evropskim izvoznicima, prenose mediji.

Dok američki dolar nastavlja da jača, euro je u padu od maja i izgubio je trećinu vrijednosti.

Pao je ispod 1,06 dolara, što je najniži nivo od 2003. Evropa je time postala jeftinija za američke turiste, pa trgovci i turistički radnici trljaju ruke. U Grčkoj čak petina prihoda dolazi iz tog sektora.

Za razliku od eurozone, čiji je oporavak uglavnom bio slab, američka privreda bilježi snažan rast. Nezaposlenost je smanjena na 5,5 posto, što je podstaklo kupovinu dolara i dodatni pad eura. No, na duži rok, prejak dolar bi mogao da ima negativne posljedice po američku ekonomiju.

Pad vrijednosti eura nastavljen je i ove nedjelje zbog otkupa obveznica članica evrozone u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura.

Stručnjaci Deutsche Banke procjenjuju da će se euro do kraja godine vjerovatno izjednačiti s dolarom.

Posted by on 2015-03-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login