Donacija 500 robota osnovnim školama u BiH

SPARKreators“Danas je teško zamisliti bilo kakav poslovni smjer koji ne zahtijeva osobu koja zna programirati. U dobu smo zlatne groznice za programerima. Programiranje je svuda oko nas. Zašto ne početi s edukacijom u najmlađoj dobi?”, kažu tvorci projekta SPARKreators, u sklopu kojeg će preko 500 mBot robota biti donirano osnovnim školama širom BiH.

Programiranje nije više samo za osobe koje su završile informatički fakultet – danas osnovnoškolci također mogu naučiti programirati, rečeno je danas na konferenciji za štampu poslovnog inkubatora Spark, održanoj u Mostaru.

“Obrazovanje ima jako važnu ulogu u svakom društvu. Ono nije ništa drugo nego odraz društvenog sustava jedne države. Kako da od Bosne i Hercegovine stvorimo jaku, uglednu i u svijetu poznatu državu? Odgovor leži u jačanju obrazovnog sustava i unaprijeđenju nastave informatike kroz osnovnoškolsko obrazovanje.”

Udruga Hello World (SPARK school), kao jedna od najstarijih članica SPARK grupacije, aktivno želi doprinijeti poboljšanju formalnog i neformalnog obrazovanja u području robotike, automatike i programiranja. Vođeni tom idejom odlučili su pokrenuti projekt SPARKreators, u sklopu kojeg će donirati preko 500 mBot robota osnovnim školama i udrugama koje u opisu svojih aktivnosti uključuju rad s djecom diljem Bosne i Hercegovine. Cilj ovog projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja u tzv. STEM zanimanjima, što je zapravo akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering and mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Učenjem kroz igru oni žele motivirati djecu na usvajanje znanja iz navedenih zanimanja koja će imati priliku pokazati na organiziranim natjecanjima u sklopu SPARKreators Lige.

SPARKreators ligu provodit će SPARK school u suradnji s IRIM-om (Hrvatska) i EXIT centrom (Banja Luka, BiH). Ligom žele ukloniti probleme poput nemogućnosti učenika da nauče programirati, dodati robotiku i automatiku u stalne kurikulume u školama i osigurati sve što je potrebno da učenici počnu kodirati interaktivne igre, zanimljive aplikacije i dinamične animacije.

“Zahvaljujući donaciji cijele franšize Croatian Makers lige Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM – osnovanog od strane Nenada i Rujane Bakić, imamo sva potrebna znanja za provedbu jednog ovako važnog projekta. Također, svu potrebnu opremu imamo zahvaljujući privatnoj donaciji osnivača SPARKa. Procjenjujemo da će u projekt biti uključeno najmanje 100 škola, te da ćemo ovim projektom doprinijeti smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i razvijenih zemalja. Prije svega, želja nam je mladima dati najvažnije alate za budućnost – samosvjesnost, kritičko promišljanje, tehnološku pismenost i moderni pristup učenju. Tehnička znanja su jako vrijedan alat s kojim mladi ljudi mogu razvijati vlastite poduzetničke projekte. Želimo ih educirati i inspirirati na kreiranje novih linija koda”, rečeno je na današnjoj konferenciji.

Prijave na SPARKreators ligu otvorene su preko aplikacijske forme, pravilnik i detalje o ligi možete pročitati na web stranici. Rok za prijave je 8.2.2017. u 16 sati.

Posted by on 2017-01-27. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login