EBRD očekuje rast BDP-a u BiH od oko 2,7 posto

 

euro

euro

U izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) “Inovacije u tranziciji” navedeni su ključni elementi ekonomskog razvoja i reformi, te izražena očekivanja da će Bosna i Hercegovina u ovoj godini imati rast BDP-a od oko 2,7 posto.

Direktor Predstavničke kancelarije EBRD-a za BiH Jan Braun je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da EBRD planira u BiH u ovoj godini potpisivanje novih 10 do 20 projekata, u finansijskom obimu od 100 do 200 miliona eura.

Istakao je da će isplata sredstava u ovoj godini biti slična prošlogodišnjoj, navodeći da je u prošloj godini isplaćeno 120 miliona eura.

Braun je naveo je prošla godina bila vrlo teška za BiH, zbog katastrofalnih poplava te socijalnih nemira, ali i izbora.

Ipak, uprkos teškoćama napravljen je, smatra, značajan napredak u realizaciji velikih infrastrukturanih projekata, a potpisano je devet ugovora sa EBRD-om u ukupnoj vrijednosti od oko 68 miliona eura.

Kako je rekao u portfoliju EBRD-a 46 posto otpada na infrastrukturne projekte, ističući da BiH ima značajne potrebe za infrastrukturom.

Zamjenik direktora za strategije i politiku Piter Sanfej podsjetio je na januarske prognoze, prema kojima bi BiH u ovoj godini mogla imati rast bruto domaćeg proizvoda od oko 2,7 posto, a što je bolje od prošlogodišnjeg nivoa rasta.

Inovacije su, kaže, od presudnog značaja za dugoračan razvoj, a vlade entiteta bi trebalo da stvore povoljno poslovno okruženje za privlačenje stranih investicija.

Sanfej je također dodao da preovladava osjećaj da BiH kreće naprijed i da vlast nastoji da sprovode reformske procese.

Posted by on 2015-02-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login