Ekološka katastrofa u Lašvi: Aktivisti upozoravaju na mogućnost uništenja cjelokupnog ribljeg fonda

MHE “Vitez 1” iskoristila je veliki vodostaj rijeke Lašve i spustila branu, gdje se nakon toga pokrenula velika količina mulja koji se godinama taložio na vodozahvatu, javljaju aktivisti neformalne grupe građana Dižimo glas za naše rijeke Travnik.

Lašva, MHE, foto Ekoakcija
Rijeka Lašva, MHE, ekocid, foto Ekoakcija

Kako su naveli, kilometrima se širi nesnošljiv smrad.

Iz neformalne grupe građana Dižimo glas za naše rijeke Travnik upozoravaju da postoji mogućnost da cjelokupan riblji fond nizvodno bude uništen.

Lokalno stanovništvo javilo je da je policija stigla na mjesto ovog ekološkog zločina.

“Niz godina upozoravamo da se u akmulaciji MHE Vitez 1 nalazi ekološka bomba tj. ogromne količine toksičnog mulja punog teških metala i tko zna kakvih još otrova koji je danas naglo ispušten u rijeku Lašvu.

Mala hidroelektrana “Vitez 1″ u vlasništvu je MHE-V-I d.o.o. Vitez. U pogonu je od 2006. godine i lokalnoj zajednici plaća tekuću koncesionu naknadu 1 (jedan!) % od ostvarenog bruto prihoda. Borba protiv ovog zla obaveza je svih nas!”, naveli su objavi.

Posted by on 2023-01-25. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login