Euro gubi trku sa dolarom

dolar, euro

dolar, euro

Euro gubi na značaju kao sredstvo plaćanja njemačkih izvoznika, a jača američki dolar.

Podaci njemačke Savezne kancelarije za statistiku pokazuju da je u 2014. godini 62 odsto poslova sa zemljama izvan Unije realizovano u eurima.

Od 2010. godine pada udio euro-transakcija. Prije pet godina euro je bio korišten u skoro 67 odsto svih transakcija, a sada se sve češće koristi dolar.

U protekloj godini više od 26 odsto ukupnog izvoza u zemlje izvan EU bilo obračunato u američkoj valuti, a u 2013. oko 23 odsto.

Folker Trir, šef Odjeljenja za vanjsku trgovinu Njemačke industrijske i trgovinske komore, upozorava da neki trgovinski partneri imaju problem da prihvate euro.

Stručnjaci navode da su razlozi pada povjerenja u euro višestruki – od nesigurnog ekonomskog razvoja Evrope, do činjenice da važne zemlje poput Francuske i Italije još nisu provele neophodne strukturne reforme.

Takođe, i slučaj Grčke ozbiljno utiče na vjerodostojnost eura u svjetskim razmjerama.

Evropska centralna banka na sve to reaguje ekspanzivnom fiskalnom politikom, a Američka centralna banka šalje signale da želi da okrene leđa politici niske referentne kamatne stope.

Zbog svega toga, američki dolar trgovinskim partnerima EU izgleda atraktivniji od eura – navode ekonomski portali.

Posted by on 2015-03-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login