„Vesela večer u Sarajevu“ na sceni SARTR-a

Vesela večer u SarajevuPozorišna predstava „Vesela večer u Sarajevu“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva te uz pomoć Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Jevrejske općine, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, Sarajeva prije 101 godinu, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina.

Bit će to vesela večer, baš kako je opisuje Samokovlija, za “sve one koje ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas…Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno”. Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije.

Predstava je svoju premijeru imala 22. juna 2014. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a reprize u Svrzinoj kući.

Od nove 2014/2015 sezone predstava se izvodi na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a uz glumce Maju Salkić, Sonju Goronja, Mehmeda Porču, Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i članice vokalnog ansambla “Korona” Anida  Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović.

Scenario: Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Salkić i Sonja Goronja
Režija: Dubravka Zrnčić-Kulenović
Kostimografija: Vanja Popović
Izvršna produkcija: Hana Karadža

Foto galerija: http://www.sartr.ba/foto-vesela-vecer-u-sarajevu/

Rezervacije ulaznica: Tel: 033/664-070 (svaki radni dan od 10h do 16h), 064/4-168-148 (tokom vikenda) ili Facebook inbox: https://www.facebook.com/sartr1992

“VESELA VEČER U SARAJEVU”
Ponedjeljak 29. i utorak 30. septembar u 20h
SARAJEVSKI RATNI TEATAR
Gabelina 16

 

Posted by on 2014-09-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login