Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Evropski parlamentEvropski parlament je usvojio Rezoluciju o Srebrenici kojom se osuđuje genocid počinjen pre 20 godina u tom bh. mestu.

U tekstu Rezolucije, nastalom usaglašavanjem prijedloga koji su u utorak podnijeli predstavnici sedam poslaničkih grupa (narodnjaci, socijalisti, liberali, zeleni, konzervativci i dvije manje euroskeptične stranke) oštro se osuđuje genocid u Srebrenici, koji je u skladu sa presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde označen kao genocid. Navodi se da su odgovorni za masovnu egzekuciju više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, snage bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića, uz učešće paravojnih i ostalih neregularnih jedinica.

“To je najveći ratni zločin koji se desio u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, piše u Rezoluciji.

U usaglašenom tekstu se podsjeća da se oko 1.200 Srebreničana još vode kao nestali, kao i da su na hiljade žena i djece deportovani, a mnoge žene i silovane.

“Tragični događaji u Srebrenici su ostavili duboke emocionalne ožiljke i stvorili dugotrajne prepreke političkom pomirenju naroda Bosne i Hercegovine”, piše u tekstu.

Ističe se i odgovornost Ujedinjenih nacija, koje nisu ispunile mandat da zaštite stanovnike “zaštićenih zona”.

U debati prije glasanja najprije je pročitana izjava Evropske komisije kojom se osuđuje genocid počinjen u Sebrenici prije 20 godina koji je ostavio duboke rane kako u BiH, tako i u čitavoj Evropi.

U izjavi Evropske komisije osuđuje se neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Njujorku.

I poslanici Evropskog parlamenta su u debati osudili neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbjednosti UN i ruski veto i naglasili da je sada još značajnije doneti sličnu rezoluciju u EP.

Poslanica zelenih i potpredsednica EP Ulrike Lunaček izjavila je da će u subotu predstavljati ovu evropsku instituciju u Srebrenici i izrazila saučešće žrtvama.

“Moramo se sjećati genocida. Moramo se sjećati i silovanih žena u Srebrenici o kojima niko ne govori”, izjavila je Lunaček.

Edvard Kukan izrazio je duboko saučešće porodicama žrtava i dodao da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti.

Većina evrosplanika tokom rasprave o usaglašenoj Rezoluciji o Srebrenici naglašavala je da je sjećanje na genocid, jedan od najstrašnijih zločina koji su se dogodili nakon Drugog svjetskog rata, bitno, kako se nikada takav zločin više ne bi ponovio.

Slovenačka poslanica Tanja Fajon je rekla da je važno da ovaj parlament oda počast žrtvama.

“Žao mi je što je Rusija stavila veto na rezoluciju u UN i zato je još važnije što će Rezoluciju o genocidu u Srebrenici doneti ovaj parlament”, istaknula je Fajon.

Ivan Jakovčić iz Hrvatske je takodjer izražio žaljenje što UN nije “imao hrabrosti da donese Rezoluciju o Srebrenici, tim je značanije što je je Evropski parlament donijeti.”

“Dobro je i što je srpski premijer Aleksandar Vučić odlučio otići u Srebrenicu. I zato želim reći – ovo nije rezolucija protiv Srbiji, a još manje protiv srpskog naroda. Ovo je Rezolucija koja želi pomoći i Srbiji da se suoči sa istinom i da na kraju svi postane članovi naše velike evropske obitelji.”

Dan ranije, Ujedinjene nacije nisu usvojile britanski predlog Rezolucije o Srebrenici jer je Rusija na njega stavila veto.

Posted by on 2015-07-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login