Februar će biti topliji u odnosu na višegodišnji prosjek

februar Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini srednja mjesečna temperatura u februaru bi trebala da bude viša u odnosu na višegodišnji prosjek – kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Topliji period u odnosu na prosjek, očekuje se, kako je kazao, tek u trećoj dekadi mjeseca, a prva i druga dekada bi trebale da budu u granicama višegodišnjeg prosjeka. Očekivane sume padavina bi trebale da budu ispod višegodišnjeg prosjeka.

‘U Mostaru u februaru prosječna temperatura iznosi 6,6 stepeni, a količina padavina 151 litar po metru kvadratnom. Što se tiče Sarajeva prosječna temperatura u februaru iznosi 1,5 stepeni Celzijusa, dok prosječna suma padavina iznosi 71 litar po metru kvadratnom’ – dodao je Zulum.

Tokom januara srednja mjesečna temperatura bila je znatno iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine.

Zulum navodi da se temperaturna odstupanja prema preliminarnim podacima kretala od 3,4 do 6,3 stepena što govori da je  januar jedan od najtoplijih januara otkako postoje službena mjerenja u BiH.

‘Prva i druga dekada bile su znatno toplije od prosječnih vrijednosti, a treća je bila nešto malo toplija od prosjeka’ – pojašnjava Zulum.

Maksimalne temperature tokom januara su zabilježene 18. i 19. januara, a apsolutne minimalne temperature u BiH registrane su 26. i 27. januara.

‘Ukupne sume padavine tokom januara 2014. godine bile su na sjeveroistoku BiH ispod prosjeka, na jugu zemlje bile su nešto iznad višegodišnjeg prosjeka. Zapadni, istočni i centralni dio BiH su imali prosječnu sumu padavina. Snježni pokrivač se zadržao u nižim predjelima nekih šest do sedam dana. Najveća visina snježnog pokrivača je izmjerena u Bihaću od 34 cm’ – kazao je Zulum.

Posted by on 2014-02-01. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login