Firme iz poplavljnih područja mogu tražiti izdavanje Potvrde o višoj sili

poplava, fabrika Sektor za javna dokumenta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti i redovnih poslova, za firme iz BiH izdaje Potvrdu o višoj sili.

Potvrda o višoj sili je dokument koji služi da se objektivnim razlozima (vremenske nepogode, redukcije energenata, zemljotres, rat, itd.), privremeno ili trajno obesnaži obaveza proistekla iz ugovornog odnosa dviju ili više kompanija.

Ovaj dokument aktualiziran je naročito nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile veliki dio BiH, zbog čega su mnoge firme ometene u svojim redovnim poslovnim aktivnostima.

Kompanije iz poplavljenih područja koje zbog šteta na proizvodnim kapacitetima, pokretninama i nekretninama, ili zbog zastoja u transportu, nefunkcioniranja graničnih prijelaza ili drugih razloga nisu bile u mogućnosti ispoštovati ugovorene obaveze, mogu zatražiti od Vanjskotrgovinske komore BiH izdavanje Potvrde o višoj sili.

Kako ističu iz Komore, dokument se izdaje isključivo na zahtjev firme, a služi joj da svojim poslovnim partnerima dokaže nemogućnost poštivanja ugovorenih obaveza iz objektivnih razloga – odnosno iz razloga na koje ona nije mogla utjecati.

Potvrda nije zakonski obavezna, osim ako nije navedena u odredbama ugovora, međutim, zavisno od poslovne saradnje i dobrih poslovnih običaja, može biti prihvaćena.

Posted by on 2014-08-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login