Fondacija “Kulturno naslijeđe bez granica” slavi 20 godina postojanja

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) u aprilu slavi 20 godina postojanja i djelovanja u polju zaštite, očuvanja i promocije kulturne baštine, saopćeno je iz te fondacije.

Kulturno naslijeđe bez granica  CHwBKulturno naslijeđe bez granica  CHwB

Kulturno naslijeđe bez granica CHwB

Od svog osnivanja, CHwB djeluje na području Bosne i Hercegovine gdje je do sada realizovao više od 40 projekata u cilju podizanja svijesti o važnosti očuvanja, zaštite i promocije zajedničkog naslijeđa.

Izvorno osnovan u Švedskoj od stručnjaka iz oblasti kulturnog naslijeđa kako bi pružio pomoć Bosni i Hercegovini u obnovi ratom razrušenog naslijeđa, danas CHwB djeluje u više od 10 zemalja svijeta.

CHwB je posvećen spašavanju i očuvanju pokretnog i nepokretnog kulturnog naslijeđa pogođenog sukobom, nemarom, ljudskim ili prirodnim faktorom.

U proteklih 20 godina rada, CHwB je u Bosni i Hercegovini djelimično ili potpuno obnovio pokretna i nepokretna dobra neprocjenjive vrijednosti i univerzalnog značaja na području Jajca, Maglaja, Banje Luke, Mostara, Sarajeva, Stoca, Prusca, Zavale i Ozrena.

Također, CHwB je zajedno sa partnerima realizovao različite aktivnosti na području Zenice, Tešnja, Prijedora, Doboja, Sanskog Mosta i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

„Kulturno naslijeđe je neobnovljiv resurs koji je svuda oko nas: u pričama, jeziku, pjesmi, cigli, drvetu, kamenu, na historijskom objektu, u komšiluku. Naša je odgovornost da ga očuvamo i prenesmo našoj djeci. Odgovornost koju trebamo preuzeti svi od danas,“ kazala je Lejla Hadžić, regionalna koordinatorica CHwB-a.

Uredi CHwB-a nalaze se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Švedskoj.

U cilju unapređenja rada i djelovanja na području zapadnog Balkana, od 2015. godine uredi u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu nastaviti će djelovati kao lokalne fondacije.

Posted by on 2015-04-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login