Fosilna goriva i hidricentrale uništavaju vode u BiH

rijeke, BiHPovodom Međunarodnog dana rijeka i Svjetskog dana voda, Centar za razvoj i podršku upozorio je na ubrzano i alarmantno uništavanje rijeka i voda u Bosni i Hercegovini zbog nekontroliranog korištenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i povećane gradnje novih hidrocentrala.

Navode da emisija opasnih i kancerogenih supstanci iz rudnika, sagorijevanja uglja za grijanje, te odlagališta jalovine direktno zagađuju površinske i podzemne rijeke i vode, uzrokuju spuštanje nivoa voda i ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Tvrde da neracionalna eksploatacija, proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva i energije bezuvjetno vodi ka klimatskim promjenama čije su se posljedice osjetile i nedavnim, katastrofalnim poplavama u BiH.

Iz Centra ističu da akumulacijske hidrocentrale mijenjaju prirodne riječne tokove u vještačke ekosisteme s drugačijim životnim uvjetima u kojima postojeći organizmi ne mogu opstati.

Također, naglašavaju da dolazi do trajnog gubitka plodnog tla, degradacije gornjeg toka rijeka, nestanka vodnih bioraznolikosti, te opadanja kvaliteta vode stvaranjem “efekta bare”, a truljenjem potopljenje vegetacije akumulacije postaju izvori CO₂ i metana, te stvaraju efekat staklenika, veće prisustvo magle i vlage, a u isto vrijeme potapaju izvore čiste, pitke vode.

Zbog toga je Centar za razvoj i podršku uputio apel svim odgovornim institucijama BiH da preuzmu odgovornost i počnu ispunjavati obaveze iz potpisanog Ugovora o Energetskoj zajednici po pitanju smanjenja negativnog utjecaja fosilnih goriva i hidroenergije na okoliš, zdravlje ljudi i društveno-ekonomski razvoj, te stvore okolišno prihvatljiv energetski sektor, saopćeno je iz te organizacije.

Posted by on 2015-03-21. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login