Francuska protiv uvođenja kvota za raspodjelu imigranata

Francuska, Pariz

Francuska, Pariz

Francuska je u subotu izrazila protivljenje uvođenju “kvota” za raspodjelu imigranata i izbjeglica između zemalja Evropske unije, što je ove sedmice predložila Evropska komisija.

Francuski socijalistički premijer Manuel Valls je o ovoj temi govorio na francusko-italijanskoj granici gdje je oko hiljadu migranata uhvaćeno posljednjih dana.

Akcioni plan za imigraciju i azil, koji je u srijedu prezentirao Bruxelles, predviđa obavezne kvote za pravednu raspodjelu izbjeglica, a u slučaju kize premještanje tražitelja azila između država EU.

“Azil je pravo, dodjeljuje se prema međunarodnim kriterijima koje primjenjuju sve zemlje Evropske unije. Zbog toga broj korisnika ne može biti predmet kvota: ili si tražitelj azila ili nisi”, smatra francuski premijer.

“Francuska smatra da izbjeglice treba da budu podijeljene između država članica na pravedniji način”, dodao je on.

“Do danas su Francuska, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Švedska primile 75 posto izbjeglica i tražitelja azila u Evropi”, izjavio je Valls.

“Francuska je već puno učinila: 5.000 sirijskih izbjeglica i 4.500 iračkih primljeno je od 2012. Nastavit ćemo da ih primamo s tim da briga o njima bude pravedno raspodijeljena”, kazao je francuski premijer.

Posted by on 2015-05-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login