Gaza: Mural vrijedan bogatstvo prodao za 170 eura

Palestina, mural

Palestina, mural

Jedan Palestinac prodao je svoja ulazna vrata oštećena eksplozijom lokalnom umjetniku za 170 eura, ne shvatajući da se na njima nalazi mural slavnog anonimnog uličnog umjetnika Banksyja, potencijalno vrijedan pravo malo bogatstvo.

Rabea Darduna, otac šestero djece iz sjevernog dijela Pojasa Gaze, rekao je da je ulazna vrata svoje uništene kuće prodao lokalnom umjetniku koji mu je za njih ponudio 700 šekela (oko 170 eura).

Umjetnik poznat po satiričnoj uličnoj umjetnosti subverzivnih poruka, u kojoj kombinira crni humor s grafitima, Banksy je svojevrsni fenomen u svijetu vrhunske umjetnosti.

Ranije ove godine posjetio je Pojas Gaze, gdje je napravio niz murala, među kojima i sliku grčke božice kako plače na vratima uništenog doma porodice Darduna.

Simbol otpora kapitalizmu

“Nisam imao pojma o vrijednosti te slike i nisam imao pojma ko je taj Banksy. Da sam znao, nikada ne bih vrata prodao tako jeftino”, rekao je Darduna.

Misterij koji obavija Banksyja, umjetnika iz Bristola koji nikada nije otkrio svoj identitet, te snažna poruka medija kojim se koristi – umjetnost grafita postala je simbol otpora kapitalizmu, povećava interes kupaca i cijenu njegovih djela, koja su postala kolekcionarski tražena roba.

Njegovi murali dostižu cijene veće od pola miliona eura.

Darduna je kazao da se osjeća prevarenim te da je pokušao nazvati muškarca kojem je prodao vrata, ali nije ga uspio dobiti.

“Želim dobiti vrata nazad, a onda proučiti ponude”, rekao je Darduna, ustvrdivši da mu je kuća bila uništena u prošlogodišnjem ratu te da treba novac za obnovu.

“Sljedeći put ću ih prodati kao Banksyjev mural, a ne kao stara vrata”, dodao je.

Kupac neće vratiti vrata

Belal Khaled, ulični umjetnik i novinar koji je kupio sporni mural, rekao je da vrata ne namjerava vratiti te da ih “trenutno” ne namjerava prodavati.

“Kupio sam vrata kako bih sačuvao sliku i zaštitio je”, rekao je Khaled, dodajući da je dugo godina pratio Banksyjev rad i da je bio inspiriran njegovom umjetnošću.

“Od kada sam počeo slikati grafite sanjao sam o tome da posjedujem Banksyjev mural”, kazao je Khaled.

Naglasio je da je Dardunu upozorio da je riječ o Banksyjevom radu, ali Darduna to, međutim, nije registrirao, rekao je Khaled za Reuters.

Posted by on 2015-04-02. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login