Gdje je zapela kineska privreda?

Kina

Kina

Indeks prerađivačke aktivnosti u Kini u aprilu je pao na najniži nivo za posljednjih godinu dana, što ukazuje nastavak slabosti druge najveće svjetske privrede.

Preliminarni indeks upravljanja nabavkom (PMI) britanske banke HSBC, za prerađivački sektor u Kini pao je u aprilu na 49,2 poena sa martovskih 49,6 poena, prenosi AP.

Preliminarni rezultati su zasnovani na odgovorima oko 90 posto od ukupno 420 fabrika. Podaci iznad 50 poena ukazuju na rast sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno usporavanje.

Najnoviji pokazatelji su signal da će se zakonodavci u Pekingu uskoro suočiti sa dodatnim pritiskom kako bi spriječili dalje usporavanje kineske privrede.

Privredni rast Kine je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario najsporiji kvartalni rast od izbijanja globalne finansijske krize prije šest godina. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Kine usporio je u periodu januar-mart na 7,0 posto, što je pad u odnosu na rast od 7,3 posto iz prethodnog kvartala.

Posted by on 2015-04-29. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login