Gerasimov: Povjerenje između Rusije i Zapada katastrofalno se pogoršalo

Rusija, Moskva

Rusija, Moskva

Odnosi između Rusije i NATO-a na najnižem su nivou od kraja Hladnog rata, ali je Moskva spremna da ih popravi, izjavio je vodeći ruski vojni zapovjednik.

– Otvoreni smo za nastavak dijaloga u punom obimu i interakciju s NATO-m. Ključno je da se taj proces treba odvijati na osnovi ravnopravnosti, povjerenja i konstruktivnih odnosa – izjavio je načelnik generalštaba Ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov na Šestoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti koja se održava u Moskvi.

Kazao je da NATO optužuje Rusiju da je glavni izvor vojnih prijetnji, dok alijansa istovremeno pojačava obim vojnih aktivnosti u zemljama u blizini Rusije, kao što su baltičke države, Poljska, Rumunija i Bugarska.

Širenje NATO-a prema istoku i razmještanje raketnih sistema u Evropi narušava ravnotežu snaga u regiji i povećava rizik od vojnih incidenata, tvrdi Gerasimov.

Da stvari budu gore, evropske zemlje pružaju Kijevu vojnu pomoć, provocirajući ga da nastavi s vojnom konfrontacijom na jugoistoku Ukrajine, kaže ruski general.

– Povjerenje između Rusije i Zapada katastrofalno se pogoršalo kao rezultat toga – ocijenio je Gerasimov.

Po njegovom mišljenju, manjak bliske saradnje između Rusije i Zapada u antiterorističkoj borbi stvara povoljnu situaciju za tzv. Islamsku državu.

Novi i obostrano korisni sistem evropske sigurnosti može se formirati samo kroz zajedničke napore uz učešće evropskih država, kazao je Gerasimov.

Ruski general je u svom govoru naveo dvije perspektive evropske sigurnosti.

Prva je da bi se konfrontacija Rusije i NATO-a održala, a alijansa pod američkim vodstvom nastavila bi da se širi i izvodi vojne aktivnosti velikog obima na svojim istočnim obodima.

– U tom slučaju Rusija bi bila prinuđena da odgovori adekvatno i provede neophodne mjere odvraćanja, dok bi se evropska sigurnost samo pogoršala – izjavio je Gerasimov.

Po njegovim riječima, drugi scenarij bio da Zapad i Rusija počnu da uviđaju interese i brige druge strane, uspostave dijalog na pragmatičnoj osnovi i postepeno ojačaju međusobno povjerenje.

Gerasimov je uvjeren da će razvoj dešavanja unutar takvog scenarija poboljšati sigurnost i stabilnost u Evropi.

Prva Moskovska konferencija o međunarodnoj sigurnosti održana je u 2012. okupljajući predstavnike iz zemalja širom svijeta kako bi raspravljali o globalnim i regionalnim sigurnosnim pitanjima.

Posted by on 2017-04-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login