Gladnih sve više, kazani sve prazniji

narodna kuhinjaMeđutim, i same javne kuhinje su suočene s finansijskim problemima i teško uspijevaju pokriti potrebe svih korisnika, navode iz opštinskih organizacija Crvenog krsta u RS.

Najviše registrovanih korisnika, nih 435, ima u Banjaluci, a potom u Bijeljini i Zvorniku, gdje je registrovano po 200 korisnika.

Kako su nam saopštili iz Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, od početka ove godine raste broj zahtjeva za korišćenje javne kuhinje.

“Centar za socijalni rad proslijedio nam je za ovu godinu još 20 preporuka za registraciju korisnika u javnoj kuhinji, a njihove preporuke biće prihvaćene ukoliko nam grad odobri dodatna sredstva za proširenje liste korisnika”, potvrdila je Željkica Ilić, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.

Milena Neđić iz Opštinske organizacije Crvenog krsta Vlasenica kaže da se i u ovoj opštini broj korisnika javne kuhinje svakodnevno povećava.

“Pored 50 redovnih korisnika, javjaju nam se sve više građani i čitave porodice koje ostaju bez ikavih mjesečnih primanja. Mnogo više ih se nalazi u stanju socijalne potrebe, ali ljudi trpe i ne dolaze sve dok ih muka ne natjera”, smatra Neđićeva.

Poručuje da doslovno krpe kraj s krajem, jer im je jedini redovan izvor finansiranja 1.300KM, koje na mjesečnom nivou dobijaju od opštine, a opstaju zahvaljujući donacijama drugih organizacija koje stižu povremeno.

U opštini Zvornik nema organizovanih punktova za podjelu hrane, ali se socijalno ugroženim stanovnicima dijele lanč paketi, kažu iz Opštinske organizacije Crvenog krsta.

“Imamo oko 200 registrovanih korisnika, ali taj broj stalno raste, a zimi ih bude najviše”, kazala je Danojka Mićić, sekretar OOCK Zvornik.

Dodaje da im je najveći problem što su ostali bez vozila, koje im je neophodno za podjelu hrane na terenu te da im je neophodna pomoć za nabavku istog.

Snežana  Kapor, sekretar OOCK u Bileći, naglašava da je broj korisnika u ovom gradu 67, ali su realne potrebe mnogo veće te da bi korisnika bilo više da su mogućnosti za finansiranje rada javne kuhinje veće.

Posted by on 2015-01-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login