Globalni mirovni indeks: BiH na 58. mjestu!

 

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je 58. zemlja svijeta po globalnom mirovnom indeksu za 2015. koji svake godine sastavlja Institut za ekonomiju i mir (IEP) sa sjedištem u Australiji i SAD-u.

Mir se ocjenjuje u 162 zemlje na osnovu 23 indikatora – od građanskih nemira, kriminala i vojne potrošnje, do upletenosti u vojne sukobe i odnosa sa susjedima.

Evropa je zadržala položaj najmirnije regije i 15 od 20 vodećih zemalja po indeksu mira s tog je kontinenta.

Tri najmirnije zemlje svijeta su Island, Danska i Austrija. Slijede Novi Zeland, Švicarska, Finska, Kanada, Australija, Japan i na desetom mjestu Češka.

Sirija je i dalje na dnu ljestvice, a ispred nje su Irak i Afganistan.

Od zemalja regije Slovenija je petnaesta, Mađarska 22., Srbija 46. a Crna Gora je na 57. mjestu.

Među zemljama  EU najlošije je plasiran Kipar, na 68. mjestu, a na evropskom kontintentu najgore su prošli Kosovo na 69., Makedonija na 71. mjestu, te Ukrajina koja je 150.

Sjedinjene Države su na 94. mjestu, Kina na 124., a Rusija na 152. mjestu liste.

IEP u pratećoj analizi navodi postojanje sve veće razlike u indeksu mira između bogatih evropskih zemalja i siromašnih zemalja u Africi i na Bliskom istoku, upletenih u eskalirajuće građanske ratove i stalnu izbjegličku krizu, što dovodi do “sve veće podjele u svijetu” po tom kriteriju.

“Intenzitet oružanih sukoba dramatično se povećao. Broj ubijenih u sukobima na globalnom nivou narastao 3,5 puta, od 49 hiljada  2010. do 180 hiljada prošle godine”, navodi IEP naglašavajući da sukobi odnose 13 posto globalnog BDP-a.

“Prošlu godinu su obilježila dva suprotna trenda: s jedne strane  mnoge zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ostvarile su istorijski nivo mira, dok su druge zemlje, posebno na Bliskom istoku, postale mnogo nasilnije”.

Terorizam islamskih ekstremista glavni je uzrok oštrog porasta broja ubijenih u oružanim sukobima prošle godine, navodi IEP, dodajući da je samo u Siriji ubijeno 70 hiljada ljudi.

Posted by on 2015-06-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login