Google predstavio projekt Fi – novi način povezivanja uređaja na mrežu

Google  Fi

Google Fi

Google je u SAD upravo lansirao novu uslugu koju je jednostavno nazvao – Fi. Radi se o novom vidu povezivanja mobilnih uređaja, koristeći postojeću infrastrukturu operatera.

Usluga je za sada dostupna isključivo za uređaj Nexus 6 i to u saradnji s tamošnjim operaterima Sprint i T-mobile.

Google Fi je temeljen na podatkovnom prometu preko kojeg se odvija sva komunikacija. Automatski traži najbolju i najbržu mrežu, spaja uređaj na nju, a ukoliko signal oslabi ili ga izgubi, traži najbliži dostupan HotSpot. Usluga omogućuje i upućivanje poziva putem interneta, a prelazak s WiFi na mrežu operatera bi se trebao odvijati automatski.

Što se cijena tiče, Google ove stvari namjerava maksimalno pojednostaviti, što će korisnici vjerovatno doživjeti kao pravo osvježenje, s obzirom da su tarife većine operatera zadnjih nekoliko godina postale prekomplicirane. Google u svojoj virtualnoj mreži nudi osnovni paket usluga (pozivi SMS i sl.), u što je uključen i roaming izvan SAD. Obračun se vrši prema količini potrošenih podataka i to 10 dolara mjesečno za 1 GB podatkovnog prometa, 20 dolara za 20 GB, 30 za 3 GB i tako dalje. S obzirom da nije jednostavno predvidjeti potrošnju, Google će ponuditi i “kredit” za nepotrošene megabajte.

Posted by on 2015-04-27. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login