Grad bez automobila

Helsinki

Helsinki

Ako se planovi gradskih oca Helsinkija ostvare do 2025. godine ovaj grad bi mogao postati prvi u svijetu koji će ukinuti privatna vozila, a stanovnici će se prevoziti posredstvom sistema “mobilnost na zahtjev”.

Riječ je o aplikaciji koja bi u sebi objedinjavala informacije o više vrsta prijevoza, a korisnici bi u real-time dimenziji mogli izabrati za njih najpovoljni i najsigurniji oblik transporta s jedne do druge tačke.

Sistem bi spojio više vidova transporta: vozove, autobuse, trajekte i automobile, pa čak i bicikle, predložio opcije mogućih ruta i troškove.

Korisnik bi putem svog telefona platio trošak i krenuo na put. Inžinjeri transporta u Helsinkiju su optimisti i vjeruju da će ovaj vid korištenja tehnologije i sredstava transporta brzo zaživjeti s obzirom na to da mladim generacijama u Finskoj posjedovanje vozila nije stvar prestiža niti im je marka vozila statusni simbol.

Posted by on 2014-08-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login