Građani širom BiH kažu ‘ovako više ne ide’

BiH, građaniU BiH postoji zabrinutost i razočaranost. Čudno je što se širom zemlje mogu sresti ljudi koji kažu “ovako više ne ide”, izjavila je u intervjuu za Radio Deutsche Welle zastupnica u njemačkom parlamentu i predsjedavajuća Parlamentarne grupe prijateljstva SR Njemačke i BiH Marieluise Beck koja je nedavno posjetila BiH.

“Tu su i nacionalističke i etnički orjentisane stranke, koje zemlju drže pod kontrolom. Kada govorimo o proteklim izborima za članove Predsjedništva, onda je predstavnik Srba jedna vrsta iznenađenja pošto nije Dodikov predstavnik. Sada se postavlja pitanje kako će izgledati novi sastav vlade? Cijela etnička definicija će i dalje upravljati zemljom i ako se napokon ne pronađu snage koje su spremne učiniti neophodne korake, koji su potrebni na putu u EU, tada će stagnacija sa tendencijom pada, kako na socijalnom tako i na privrednom planu, i dalje biti prisutna u zemlji koju će građani sve više napuštati” – smatra Beck.

Po njenim riječima, političke snage trenutno ne šalju ozbiljne signale o spremnosti za reformskim koracima koji daju šansu da zemlja ide u pravcu statusa za članstvo.

“Nadam se da će to imati i odlučujuću ulogu prilikom formiranja nove vlade. Sastala sam se sa gospodinom Željkom Komšićem koji mi je rekao da je za njega lakmus test pitanje da li su SDA i HDZ spremne slijediti reformske korake koje predlaže i koje očekuje EU” – kazala je, između ostalog, njemačka parlamentarka Marieluise Beck.

Posted by on 2014-10-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login