Građevinari u Srbiji traže pomoć države

građevinaGrađevinska industrija u Srbiji ne izlazi iz krize. Najnoviji podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je vrijednost građevinskih radova u 2014. godini bila manja u odnosu na 2013. godinu, koja se smatra najlošijom u Srbiji od izbijanja krize.

Građevinari pozivaju državu da im pomogne, javlja Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Ne viđaju se često kranovi u Srbiji posljednjih godina, jer se sve manje gradi. Ali jedna investicija mogla bi da pomogne građevinskoj industriji.

Beogradski aerodrom traži izvođače radova za 20 miliona eura vrijedno renoviranje zgrade.

Rekonstrukcija  mora da bude završena za godinu dana i to je, kažu, prava šansa za srbijanske građevinare.

“Nama je bitno da dobijemo kvalitetne radove u ugovorenom roku i za ugovoren iznos. Probijanje investicija nema ni probijanja rokova”, kazala je Ana Luković sa Aerodroma Nikola Tesla.

Vrijednost radova u građevinskoj industriji sve je manja.

Loša godina

Prošla je bila najlošija godina za građevinare od početka recesije 2008. Vrijednost radova iznosila je 1,51 milijardi eura, što je 60 miliona manje nego godinu dana ranije i čak 400 miliona manje nego 2012.

Kompanija Planum je jedna od rijetkih koja gradi i u Srbiji i u inostranstvu, samo zato što uspijevaju da nađu izvore finansiranja.

Direktor GP Planuma, Ratomir Todorović, kazao je: “Domaće banke u ovom trenutku ne prate građevinske firme i to je glavni razlog zašto građevinske firme ne mogu nastupati na tenderima”.

Kažu da im država nije omogućila povlašten položaj pri gradnji kapitalnih objekata.

“Kad se završe koridori 10 i 11, a to su milijarde. To je bila prilika da se formiraju nove firme. Sve nadalje iza toga su pojedinačne, manje investicije”, ocijenio je Todorović.

Međutim, u Ministarstvu građevine kažu kako domaće kompanije imaju povlašten status. Ako ispune sve uvjete i uz to ponude pet posto višu cijenu od inostranih, dobit će posao. Međutim, to nisu do sada uspjele. Poručuju da počnu da se udružuju i stvaraju konzorcije.

Saradnja kompanija

Rade Obradović iz Ministarstva građevine je kazao: “Zašto se to ne dešava, to je teško reći. Država i ministarstvo je nekoliko puta pokretalo inicijative da se u taj postupak krene jer je to najbolji način da se nastupa u zemlji i inostranstvu. Ali sve te inicijative se završe tako sto građevinske kompanije ne mogu da postignu tu vrstu dogovora, a država ne sme da preuzme na sebe da arbitrira između privatnih kompanija”.

Dio struke smatra kako država mora da da i finansijske garancije domaćim građevinarima.

“Ono što je najveći problem je što mi ne možemo da dobijemo validne garancije za izvođenje kapitalnih radova. Ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu. To kad bi obezbedili, onda bi građevinskoj industriji svanulu”, ocijenio je Goran Rodić, stručnjak za građevinsku industriju.

U međuvremenu, omogućen je brži početak radova izmjenom zakona kojim se građevinske dozvole, umjesto za šest mjeseci i na nekoliko gradskih šaltera, sada dobiju na jednom mjestu za najduže 30 dana.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2015-04-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login