Grčka predala skulpturu za međunarodnu galeriju mira u Mostaru

Mostar

Mostar

Grčki ambasador u BiH Karolos Gadis je u Sarajevu predao fra Iki Skoki, gvardijanu Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, skulpturu “Promovišući mir” koja će naredne godine biti izložena u međunarodnoj galeriji mira u Mostaru.

Fra Iko je prošle godine inicirao da se veliki zvonik franjevačke crkve, koji je dobio ime “Mostarski zvonik mira”, preuredi s ciljem da u njemu bude smještena međunarodna galerija mira i edukacijski centar, a služit će i kao vidikovac.

– Ideja je da u galeriji iz svake države, koja svoje veleposlanstvo ima u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema mir. Drago mi je što danas imam čast preuzeti skulpturu čuvenog grčkog skulptora Antonisa Myrodiasa, koja će sigurno krasiti prostor galerije mira – rekao je Feni fra Iko.

Njegova ideja o promoviranju mira i pomirenja dopala se ambasadoru Grčke u BiH, zahvaljujući kojem je Ministarstvo kulture Grčke otvorilo takmičenje za izbor djela koje će biti poklonjeno međunarodnoj galeriji mira.

– O tome je odlučilo naučno i umjetničko vijeće Ministarstva, te odabralo skulpturu Antonisa Myrodiasa. Ovo je odlična ideja da se promoviše i učvrsti mir, te je svestrano podržavamo – istakao je danas grčki ambasador u BiH Karolos Gadis.

Prvo djelo, sliku fra Perice Vidića, galeriji je darovala Hrvatska, a to će uskoro uraditi Češka i Austrija koje su podržale ideju fra Ike.

– Uz kip i sliku stajat će biografija autora te osnovni podaci o državi. Očekujemo da će “Mostarski zvonik mira” godišnje posjećivati dvije do tri tisuće stranaca s obzirom i na činjenicu da se nalazi blizu Starog mosta – poručio je gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Posted by on 2015-11-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login