Gubitak u Željeznicama RS iznosi 188,9 miliona KM

Željeznice Republike Srpske Željeznice Republike Srpske (ŽRS) za prva tri mjeseca ove godine imale su gubitak od 3,8 miliona KM, što je za 2,6 miliona KM manje nego u istom periodu 2011, navedeno je u izvještaju o poslovanju.

Prema finansijskom izvještaju, gubitak ŽRS iz tekuće godine zajedno sa gubitkom iz ranijih godina iznosi 188,9 miliona KM.

U prvom kvartalu ove godine ŽRS su imale prihode od 17,5 miliona KM, koji je za oko 700.000 KM veći u odnosu na isti period prošle godine, dok su rashodi smanjeni za 1,8 miliona KM.

ŽRS su za troškove zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda u prva tri mjeseca potrošile 13,9 miliona KM, što je za 1,6 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine.

Broj zaposlenih na kraju marta manji je za 178 radnika u odnosu na isti period prošle godine, kada je u preduzeću radilo 3.650 radnika.

Prema finansijskom izvještaju dugoročne obaveze preduzeća na kraju prvog kvartala 2012. godine iznosile su 242,8 miliona KM, a kratkoročne 94,4 miliona KM.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je da je preduzeće smanjilo sve moguće troškove i da je gubitak u prvom kvartalu trebalo da bude još manji, ali zbog vremenskih prilika u februaru nije ostvaren planirani prihod od prometa.

Povodom obilježavanja 20 godina postojanja firme, Dana željezničara i krsne slave preduzeća, Željeznice RS omogućiće putnicima besplatne karte u unutrašnjem saobraćaju od 11. do 13. maja.

Posted by on 2012-05-05. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login