Hladni talas u BiH će potrajati do polovine februara

zima, hladnoćaProtekli mjesec prošao je u granicama prosjeka po intenzitetu padavina i po temperaturama, a prognoza pokazuje da bi i naredni mjesec trebalo da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka, ali nešto siromašniji po intenzitetu padavina.

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Željko Majstorović kazao je Feni da će prva polovina februara biti u znaku niskih temperatura, slična onoj koja je zabilježena prethodnih dana, a otopljavanje se očekuje tek u drugoj polovini februara.

“Prvi val padavina očekuje se sutra. U noći sa srijede na četvrtak i petka na subotu snijeg će biti intenzivan. I pored tih padavina temperature se neće mnogo mijenjati i bit će uglavnom ispod nule,“  kazao je.

Majstorović kaže da iako u proteklom mjesecu niske temperature i intenzivne padavine, prema statistici, nisu ništa rekordno, te da su u proteklom periodu zabilježene i mnogo niže temperature i intenzivnije padavine.

Jutros su osim hladnog vala zabilježene i temperaturne inverzije. Uglavnom je bilo hladno po kotlinama i na visoravnima gdje su inače karakteristične niske temperature.

Tako je jutros na Bjelavama izmjereno minus 14, Butmiru minus 16, a Sokocu minus 26. Neki izvješaji pokazuju da je na Pešterskoj visoravni u oblasti Sjenice izmjereno minus 30 stepeni.

U drugoj polovini februara očekuju se više temperature. Tad se u Hercegovini i Posavini očekuje kiša, a na višim nadmorskim visinama može se očekivati snijeg.

Posted by on 2012-02-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login