Hrvatska sporo koristi evropske fondove

Za povlačenje novca iz strukturnih fondova Evropske unije za 2014. godinu tek su se sada stvorili uvjeti.

 Hrvatska, Zagreb

Hrvatska, Zagreb

Hrvatska je već šest godina u recesiji, a da bi ubrzala ekonomski oporavak, Svjetska banka joj savjetuje korištenje evropskih fondova. To je proces koji, po mišljenju stručnjaka, u Hrvatskoj ne ide dovoljno brzo.

Mašina za odmotavanje i pakovanje kablova donijela je zagrebačkoj kompaniji Tim Kabel prihod od 28,5 miliona eura u 2014. godini. To je više nego bilo koje prethodne godine, a izvoz im je, kažu, porastao za 146 posto.

“Taj stroj nama pomaže da možemo biti operativniji u našem poslu”, ističe Ivan Topčić iz Tim Kabela.

Obiman proces

Ova mašina rezultat je projekta kojim su konkurirali za sredstva iz EU fondova. Od 300.000 eura, koliko vrijedi, Evropska unija pokrila je 58 procenata. U Ministarstvu regionalnog razvoja Hrvatske izabrali su da novinarima prikažu upravo Tim Kabel kao primjer dobre prakse. U toj firmi ipak kažu – trka za EU fondovima naporan je posao.

“Moram reći da je to jedan obiman proces i nije lagan i jednostavan. Mi smo u samom procesu od početka do kraja učili”, dodaje Topčić.

Sada znaju i planiraju nove projekte. Prema riječima ministra Branka Grčića, priliku će imati već početkom 2015. godine, kada za poduzetnike bude raspisan konkurs vrijedan 180 miliona eura. To je prvi korak u provođenju programa koji je EU prihvatila prije sedmicu dana.

“Sama činjenica da je naš Operativni program prihvaćen među 40, od preko 200 u cijeloj EU, govori da smo odradili maestralan posao, htjeli to neki ljudi nama priznati ili ne”, kazao je Grčić.

Ne, kažu u jednoj zagrebačkoj konsultantskoj kući. Hrvatskoj je iz IPA fondova za period od sedam godina bilo dostupno oko 920 miliona eura – 75 posto te alokacije je ugovoreno, a svega 40 posto novca i povučeno.

Tek stvoreni uvjeti

“Možemo reći da se s tim pripremama moglo krenuti ranije, odnosno da se o tim projektima moglo razmišljati i prije nekoliko godina. Ali, isto tako, morate znati da postoje grant sheme, dakle manji projekti za dodjelu bespovratnih sredstava, koju mi za perspektivu 2014-20 još uvijek nismo vidjeli”, navodi konsultantkinja Ariana Vela.

Za povlačenje novca iz strukturnih fondova za 2014. godinu tek su se sada stvorili uvjeti. U Vladi Hrvatske kažu da su komplicirana procedura i dugo provođenje projekata razlozi što se novac sporo povlači.

Kada za mjesec ugovore i izgradnju pruge na relaciji Dugo Selo – Križajevci, procenat ugovorenih projekata preći će 90 posto, dodaju u Vladi.

“To je tek prvi deo posla, jer sprovođenje projekata, a samim tim i povlačenje novca iz EU fondova, tek predstoji. Sada i za novih 1,8 milijardi evra, koje je EU Hrvatskoj odobrila za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućih pet godina. Novac za koji se treba potruditi”, kaže Nataša Krstin, novinarka Al Jazeere, koja se javila iz Zagreba.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-12-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login