Hrvatska traži primjenu CEFTA-e, BiH reciprocitet

izvoz, uvozEurokomora će u Briselu zasjedati 15. oktobra. Hrvatska ne odustaje od pritiska da se u BiH uvoze proizvodi po osnovu CEFTA sporazuma, kako bi bili konkurentniji. Iz naše zemlje najavljuju reakciju istom mjerom: traže reciprocitet kako bh. proizvođači ne bi bili dovedeni u neravnopravan položaj.

U izvještaju o napretku BiH mnogo je toga zasmetalo Evropskoj uniji. Naša zemlja i dalje odbija da uskladi prijelazni trgovinski sporazum i prihvati tradicionalnu,  povlaštenu  trgovinu sa Hrvatskom jer bi na taj način bh. proizvođači bili dovedeni u neravnopravan položaj. Želi se izvršiti pritisak na nas da se iz Hrvatske uvoze proizvodi po osnovu sporazuma CEFTA, po nižim cijenama.

“U Briselu ću od 15. do 17. ovog mjeseca na sastanku s visokim predstavnicima Evropske komisije i Direkcije za proširenje EU-a tražiti da i mi nesmetano u Hrvatsku izvozimo naše proizvode po osnovu tradicionalne tzrgovine, odnosno tražit ću reciprocitet i neću odustati od toga”, poručio je danas Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ekonomski interes BiH je povećanje izvoza na svim dostupnim tržištima. A EU prijeti sankcijama: povećanim izvozom iz EU po nerealno niskim cijenama u BiH i to onih proizvoda koje ne mogu više plasirati u Rusiju.

Bh. ekonomija u 2013. rasla je za 1,3 posto, dok je u ovoj godini zabilježen drastičan pad za vrijeme i nakon poplava.

“Jako je teško reći šta BiH treba da uradi kad nema jasan stav i jasnu strategiju. Isti slučaj je bio po pitanju Rusije, jer Predsjedništvo BiH nije imalo konsenzus po pitanju izvoza u Rusija, gdje je EU najavila restrikcije našoj zemlji, to je još jedna od zamjerki u ovom izvještaju”, napominje Adnan Hodžić, stručnjak za trgovinu i poduzetništvo.

U izvještaju je ocijenjeno i da su izmjene akciza za pivo u BiH neusklađene sa regulativom Evropske unije i da su dikriminatorne za pivo iz uvoza. Nadležni u BiH ipak tvrde da ni ovo ne stoji jer su svi proizvođači tretirani ravnopravno, osim kad je riječ o obimu proizvodnje.

 

Posted by on 2014-10-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login