Hrvatska: Zatvoreniku treba 10 kubnih metara prostora

Švedska, zatvor

zatvor

Prije pet godina u hrvatskim je zatvorima na 3.300 mjesta bilo više od 5.000 zatvorenika. Danas je taj omjer drugačiji. Smanjen je broj zatvorenika, povećani kapaciteti i uvedene promjene u način služenja kazni.

Tako je prvi put više mjesta za služenje kazni nego zatvorenika – kaže izvještaj o zatvorskom sistemu, koji su u zatvoru u Lepoglavi predstavili članovi saborskog Odbora za pravosuđe i ministar pravosuđa Hrvatske. U zatvoru u Lepoglavi trenutno je nešto manje od 600 zatvorenika. Riječ je o najčuvanijem zatvoru u Hrvatskoj.

“Tu je više od 150 zatvorenika s kaznama većim od 15 godina, dugotrajne kazne služi oko 80. Vidite i sami kakva je kategorija ovdje zastupljena”, kaže upravitelj zatvora Dražen Posavec.

Žalbe zatvorenika

Većina njih smještena je u zatvorenom odjelu, koji je, kao i u drugim zatvorima u zemlji, prenapučen. Popunjenost ovakvih odjela i dalje prelazi 100 posto. Problemi ovoga, ali i ostalih zatvora, obuhvaćeni su u izvještaju o zatvorskom sistemu, koji se objavljuje svake godine.

Blizu 200 zatvorenika u Hrvatskoj prošle je godine uložilo žalbu na boravak u zatvoru. Žale se uglavnom na postupanje službenika, zdravstvenu zaštitu, ali i uvjete smještaja.

“Skrećem pažnju i na druge zatvore u Hrvatskoj, gdje je situacija jako loša… Činjenica je da svaki zatvorenik ima pravo na 10 kubičnih metara [prostora]. To je nešto što Hrvatska ne može svojim zatvorenicima osigurati”, kaže pravobraniteljica Ora Vidović.

Država, kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić, nije u potpunosti riješila problem, ali je napravila pomak.

“Kako je došlo do toga? Došlo je izmjenama Zakona o kaznenom postupku, došlo je uvođenjem sustava probacije, došlo je drukčijim radom unutar sustava… Evo, i ovdje, u Lepoglavi, iz zatvorenih idu u poluotvorene i otvorene…”, rekao je Miljenić.

Nedostaje i onih koji bi na zatvorenike pazili, i to u svim zatvorima u Hrvatskoj. U Lepoglavi na svaka dva i po zatvorenika dolazi jedan policijski službenik.

Zlupotreba terapije

“Mi nemamo ekscese zbog toga. Bilo bi dobro da imamo više ljudi, ali ponavljam, s ovoliko koliko imamo sustav možemo držati u jednom dobrom stanju”, kaže ministar.

U zatvoru u Lepoglavi tokom 2014. godine bilo je 115 incidenata. Uglavnom je riječ o fizičkim sukobima, samoozljeđivanju, štrajku glađu… U drugim zatvorima bilo je i pokušaja bijega.

“Bilo je napada na policajce, ali mali broj. Najveći problem što se tiče sigurnosti je zlouporaba terapije koju dobivaju”, kaže Posavec.

I neke druge stvari će pohvaliti. Pravo na prakticiranje vjere bez obzira na pripadnost… Molitva s imamom i nedjeljna misa ovdje se redovno održavaju. U Lepoglavi su na raspolaganju i dnevni boravak i knjižnica, a oni koji žele, mogu i raditi.

Posted by on 2015-02-11. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login