I Beograd dobija ulicu Srđana Aleksića

 Beograd

Beograd

Srđan Aleksić iz Trebinja, koji je za vrijeme rata u BiH dao svoj život da bi spasio sugrađanina Bošnjaka, dobit će ulicu u Beogradu.

Komisija za imenovanje ulica podržala je inicijativu grupe građana, ali još nije odlučila koja će ulica ponijeti Aleksićevo ime.

U užem izboru su ulice na Voždovcu, Paliluli i Novom Beogradu, gdje se grade nova naselja. Konačnu odluku o prijedlogu dat će Skupština grada Beograda.

Ulice i prolazi sa Aleksićevim imenom već postoje u Sarajevu, Novom Sadu i Pančevu, a inicijativa za imenovanje ulice pokrenuta je i u Podgorici i Tuzli.

Država Srbija odlikovala je Aleksića posthumno u februaru 2012. godine zlatnom medaljom “Miloš Obilić”, a o njemu je snimljen i film “Krugovi” srpskog režisera Srdana Golubovića.

Aleksić se 1993. godine suprotstavio grupi naoružanih sunarodnika da bi spasio poznanika Bošnjaka Alena Glavovića, ali je tom prilikom ubijen.

Glavović se spasio i nakon toga otišao u inostranstvo, odakle svake godine redovno dolazi da posjeti Aleksićev grob.

Posted by on 2013-03-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login