IAAF objavila imena finalista izbora atletičara godine

IAAF

IAAF

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je objavila imena finalista u ovogodišnjem izboru za atletičara godine.

U muškoj konkurenciji ostali su Mutaz Essa Barshim (Katar),  Dennis Kipruto Kimetto (Kenija) i Francuz Renaud Lavillenie, dok se u finalu u ženskoj konkurenciji nalaze Valerie Adams (Novi Zeland), Genzebe Dibaba (Etiopija) i Dafne Schippers (Holandija).

Skakač uvis Mutaz Essa Barshim u martu je osvojio naslov dvoranskog svjetskog prvaka, dok je u finalu Dijamantne lige s 2,43m postao drugi najbolji u toj disciplini svih vremena iza kubanskog svjetskog prvaka Javiera Sotomayora.

Dennis Kipruto Kimetto je pobijedio na ovogodišnjem maratonu u Berlinu, na kojem je postavio rekord (2:02:57).

Renaud Lavillenie je rezultatom 6,16 metara u skoku s motkom 15. februara u ukrajinskom Donjecku oborio 21 godinu star svjetski rekord Sergeja Bubke.

Bacačica kugle Valerie Adams u Sopotu je osvojila dvoranski  naslov svjetske prvakinje, a na Igrama Komonvelta upisala je 54. uzastopnu pobjedu.

Genzebe Dibaba je također bila najbolja u Sopotu (3000 m). U februaru je u toku samo 15 dana postavila tri svjetska rekorda – na 1500 m (3:55,17), 3000 m (8:16,60) i dvije milje (9:00,48).

Dafne Schippers je na evropskom prvenstvu u augustu u Zürichu osvojila dvije zlatne medalje u trčanju na 100 i 200 m.

Proglašenje pobjednika će biti obavljeno u Monaku, 21. novembra.

Posted by on 2014-10-18. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login