Indija: Djeca doprinose tehnološkoj revoluciji

informaciona tehnologijaIndija je doživjela tehnološku revoluciju zahvaljujući brojnim naučnicima koji su se školovali na univerzitetima širom zemlje. Ali, mnoga djeca i dalje nemaju mogućnosti ostvariti svoj potencijal. Reporterka Al Jazeere Nidhi Dutt posjetila je grad Ballabgarh, u kojem je pokrenut program čiji je cilj to promijeniti.

Djeca poput Khushboo Kumari ne dobijaju često ovakve prilike. Ali, kada ih dobiju, mogućnosti im se čine bezgraničnim.

“Volim ove časove, zato što sami radimo eksperimente. Voljela bih da ih mogu stalno ponavljati. Želim naučiti više o nauci i, kad porastem postati doktorica”, kaže ona.

Petnaestogodišnji nastavnik

Nastavnik koji vodi ove satove ima samo 15 godina. Laksya Kaura pripada rastućoj srednjoj klasi Indije i ide u privatnu školu. Kako bi najsiromašnijoj djeci omogućio da saznaju kako izgleda svijet oko njih, pokrenuo je Znanstveni klub “i-Cube”, neprofitnu mobilnu naučnu inicijativu.

“Imamo laboratorije u kojima možemo učiti, ali djeca nemaju priliku za praktičnu nastavu, a nauka se jedino na taj način može proučavati”, rekao je Kaura.

Više od 15.000 djece iz 120 škola u saveznoj državi Haryana, na sjeveru Indije, do sada je pohađalo ove satove. Njihovi nastavnici već vide napredak.

“Ako su učenici više zainteresirani za nauku, kreativnije će razmišljati i biti uspješniji u budućnosti. A to je dobro za našu zemlju. Oni su budući indijski naučnici i doktori”, rekao je nastavnik Ravinder Singh.

Ali, u zemlji u kojoj obrazovni standardi često ovise o imovinskom stanju ovakvi snovi za mnoge su nedostižni.

Promjene iz korijena

“Iz indijske Vlade poručuju da znanost i inovacije moraju biti temelji moderne, prosperitetne Indije. Ali, s obzirom na milione djece koji ne dobivaju priliku savladati čak ni osnove, pojedini stručnjaci tvrde da cjelokupni nastavni plan naučnih predmeta treba preispitati”, izvještava Nidhi Dutt iz Ballabgarha.

To bi možda značilo ukidanje sistema koji se odavno temelji na učenju lekcija iz udžbenika – napamet…

“U sadašnjem sistemu djeca nemaju prostora iskazati radoznalost i postavljati pitanja, a to je ono na što ih treba poticati od ranog doba”, smatra analitičar Anuj Sinha.

Indija se trudi pokazati svijetu svoje naučne talente, ali programi poput ovog podsjetnik su na činjenicu da mnoge stvari treba mijenjati iz korijena.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-12-13. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login