Inicijativa ‘Kupujmo domaće’ izgubila svaki smisao

trgovinaVanjskotrgovinski robni deficit Bosne i Hercegovine u prva četiri mjeseca 2013. godine je prema podacima Agencije za statistiku BiH iznosio 1.981 milijardu KM.

Ovaj podatak upućuje na nastavak negativnog trenda enormne neusklađenosti između uvoza i izvoza BiH koji traje od završetka rata do danas.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2012. godini u BiH uvezeno je bezalkoholnih pića u vrijednosti od oko 135,4 miliona KM, od čega se na vodu odnosi oko 127 miliona.

‘Neko je morao kupiti tu inozemnu vodu. Jer da na tržištu nema dovoljnog broja kupaca strani brendovi vode ne bi nalazili svoje mjesto na policama u tolikoj mjeri, što je slučaj i sa svim drugim proizvodima u maloprodaji’ – navodi u saopćenju za javnost stručnjak za strateško komuniciranje Media Content Managemeta Adis Hasaković.

Ističe da je inicijativa ‘Kupujmo domaće’ onako kako je pokrenuta početkom 2000-tih godina, i kako je provođena do sada, izgubila svaki smisao i doživjela potpuni krah.

‘Zbog čega nemamo sveobuhvatan program izlaska iz krize i rješavanja problema vanjskotrgovinskog deficita koji nas godinama opterećuje, zašto se ne aktiviraju makroekonomske mjere kojima bi se uticalo na zaustavljanje ekonomskog kolapsa?’ – pita Hasaković.

Postavlja i pitanje zašto oni koji vode ovu zemlju ne pitaju privrednike i građane, potrošače, kako bi oni riješili probleme sa kojima se naša ekonomija susreće.

Smatra da je došlo vrijeme da se država u potpunosti uključi u rješenje ovog problema, a da politika pod hitno pronađe mjesta i vremena za konsenzus za ovo pitanje.

Posted by on 2013-05-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login