Interpol: Širi se Cyber kriminal

 Interpol

Interpol

Teroristička prijetnja nije nikada bila tako jaka, dok se cyber kriminal širi u cijelom virtualnom prostoru – ocijenila je u ponedjeljak Mireille Balestrazzi, predsjednica Interpola u govoru održanom povodom otvaranja 83. godišnje generalne skupštine organizacije koja se do petka održava u Monaku.

Osamdeset i osam ministara i više od 1.000 delegata koji predstavljaju 166 zemalja članica prisustvuju skupu svjetskih policija na kojem treba da se izabere novi glavni tajnik organizacije umjesto Ronalda Noblea koji je tu dužnost obavljao u tri mandata.

Predsjednica Interpola je podsjetila da se proslavlja “stogodišnjica međunarodne policijske saradnje”.

“U toku posljednjih sto godina, svjetsko stanovništvo se učetverostručilo i pojavile su se nove geo-političke napetosti”, naglasila je ona. “Kriminal je uznapredovao na tom plodnom tlu”.

“Kriminalne bande su strukturirane kao multinacionalne a popuštanje kontrola na granicama olakšalo je njihovo kretanje” kazala je Balestrazzi i dodala da teroristička prijetnja nije nikada bila tako jaka, dok se cyber kriminal širi u cijelom virtualnom prostoru.

 

 

Posted by on 2014-11-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login