Iračke snage preuzele trećinu zapadnog Mosula

Iračke bezbjednosne snage preuzele su, od početka operacije za oslobođenje Mosula, više od trećine zapadnog dijela tog grada od ekstremističke organizacije Islamska država, izjavio je danas komandant elitnih iračkih jedinica Man el Sadi.

Procjenjuje se da je više od trećine zapadnog Mosula pod kontrolom iračkih snaga, rekao je general El Sadi za agenciju France press.

Mosul

Mosul

Iračke snage pokrenule su 19. februara operaciju za preuzimanje zapadnog dijela Mosula, grada koji je podijeljen rijekom Tigar.

Islamska država zauzela je Mosul u junu 2014. u ofanzivi kada je ta ekstremistička grupa zauzela velike dijelove teritorija u Siriji i u Iraku. Grupa je od tada izgubila veliki dio tih zauzetih područja.

Iračke snage su preuzele istočni dio Mosula u operaciji koja je počela u oktobru 2016.

Vraćanjem Mosula bi se izbacile snage Islamske države iz Iraka i bio bi zadat fatalni udarac njihovom kalifatu, ali zvaničnici različito procjenjuju koliko će vremena biti potrebno za to.

Posted by on 2017-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login