Iran ponovno kreće s nuklearnim programom

Iran će ponovno pokrenuti dio svog prekinutog nuklearnog programa u odgovoru na američko povlačenje iz ključnog nuklearnog sporazuma iz 2015., no ne planira se povući iz tog dogovora, objavila je danas iranska novinska agencija IRIB.

Iran, nuklearni program

Pozivajući se na izvor blizak službenom povjerenstvu koje nadgleda nuklearni sporazum, IRIB prenosi da će predsjednik Hassan Rouhani objaviti da će Iran ublažiti neke od svojih manjih obveza koje je preuzeo potpisivanjem nuklearnog sporazuma.

Rouhani će to učiniti u srijedu, 8. svibnja, točno godinu dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio povlačenje SAD-a.

Trump je nakon toga obnovio oštre sankcije Iranu, uključujući izvoz nafte koji je Iranu presudan izvor prihoda i objavio je da želi iranski izvor nafte svesti na ništicu i time iscrpiti iransku ekonomiju.

“Islamska Republika Iran će kao odgovor na izlazak Amerike iz nuklearnog sporazuma i loših obećanja europskih država o poštivanju njihovih obaveza ponovno pokrenuti dio nuklearnih aktivnosti koje su obustavljene u sklopu nuklearnog sporazuma”, otkrio je izvor za IRIB.

Sličnu vijest prenijela je i poluslužbena novinska agencija iranskih studenata (ISNA). Pozivajući se na “upućene izvore”, ISNA je javila da će Iran u srijedu objaviti “recipročne akcije” na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma.

S iranskom odlukom već je upoznat i dio čelnika Europske unije, stoji u izvještaju.

Iran tvrdi da njegov razvoj balističkih raketa nije povezan s nuklearnom aktivnošću, da je potpuno obrambene prirode, a za potporu svojim saveznicima u području Bliskog istoka kaže da je stvar koja se ne tiče SAD-a.

Prema odredbama sporazuma dogovorenog 2015. sa svjetskim silama, Iran je ograničio svoj kapacitet obogaćivanja uranija koji su neki smatrali putem prema razvoju nuklearnog oružja. U zamjenu je ukinuta većina međunarodnih sankcija.

Druge potpisnice nuklearnog sporazuma – Rusija i Kina te europske države Njemačka, Francuska i Velika Britanija – ostaju predane sporazumu.

Europska unija pokušava posebnim mjerama očuvati poslovanje europskih tvrtki s Iranom unatoč prijetnjama Washingtona da će svi koji to budu činili trpjeti američke sankcije.

Posted by on 2019-05-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login