Iranski uranijum u preradi u Rusiji

uranijumRusija će preraditi iranski obogaćeni uranijum u gorivne šipke za atomski reaktor Bušer, čime će biti osigurano da taj materijal ne može da se iskoristi za nuklearno oružje.

Iran je pristao na prijedlog svjetskih sila da prebaci veliki dio svog uranijuma u Rusiju, u okviru sporazuma o svom nuklearnom programu, navodi se u tekstu.

Procjenjuje se da Islamska Republika posjeduje deset tona uranijuma obogaćenog do nivoa od pet odsto. Eliminisanje ove zalihe ili njeno uklanjanje sa iranske teritorije jedno je od ključnih pitanja u pregovorima.

“Ukoliko iransko-ruski dogovor bude funkcionisao, to bi mogao da bude kamen temeljac za nešto mnogo veće”, izjavio je američki zvaničnik uključen u razgovore sa Iranom.

Iako su zbog ukrajinske krize nastale tenzije između SAD i Rusije, ove dvije zemlje nastavile su saradnju u vezi sa Iranom.

“Može se reći da su Rusi odigrali veoma korisnu ulogu u ovim pregovorima”, rekao je listu visoki zvaničnik američkog Nacionalnog savjeta bezbjednosti.

Posted by on 2014-11-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login