Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić u januru na pohodu na najviši vrh Južne Amerike

 Ismir Jusko Švabo

Ismir Jusko Švabo

Bosanskohercegovački alpinisti Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić bit će dio ekspedicije “Extreme Samit Teama” iz Srbije, koja će u januaru krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960 metara.

Aconcagua je vrlo zahtjevna planina, gdje temperature u samo pola sata mogu pasti sa -20 na -40 stepeni. U pokušaju osvajanja ovog vrha do kraja 2013. poginulo je 137 alpinista.

Najčešći uzrok je činjenica da alpinisti potcijene planinu, ali i neadekvatna oprema.

– Pripreme traju već šest mjeseci. Fizičke i psihičke pripreme moraju biti na vrhunskom nivou, a nas dvojica smo već sada spremi za osvajanje ove planine – kazao je Jusko za Agenciju Fena.

Istakao je da BiH ima jako velike resurse za pripreme ovog tipa te da ljudi iz inostranstva dolaze da se pripremaju za osvajanje svih svjetskih vrhova. Dodao je da se matične pripreme dešavaju na Prenju, Bjelašnici, Visočici i Magliću.

Ekspedicija bi trebala trajati 21 dan, a čini je 12 alpinista iz svih krajeva Evrope. Također je podsjetio da je još u aprilu osvojio vrh Island Peaka na Himalajima koji je visok 6.200 metara.

Posted by on 2014-11-09. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login